Начало Новини Актуално Изкупните цени на говеждото месо в рамките на Европейския съюз се запазват

Изкупните цени на говеждото месо в рамките на Европейския съюз се запазват

Актуално

говеждо месоНа заседание на Управителния комитет по обща организация на селскостопанските пазари сектор „Животински продукти” за държавите-членки от ЕС се наблюдава намаление в производството на говеждо месо с - 0,5%. Това се дължи  на факта, че от месец януари 2009 г. кланетата извън кланиците не фигурират в статистиката на Евростат.

За периода януари - май 2010 г. износът на говеждо и телешко месо е нараснал с 18.5 %, като това увеличение е основно в резултат на обменния курс на щатски долар – евро, според експерти на Европейската комисия. Вносът в ЕС за периода януари - май 2010 г. е намалял с  3.3%. Търговският баланс от 2010 г. е положителен.

В началото на юли 2010 г. е , регистрирана средна цена от 290 евро за 100 кг. кланично тегло от възрастни животни, което е с 1.8% по-ниска от цената за същия период на миналата година. Цените на говеждото месо като цяло са стабилни.
Пазарната ситуация се запазва спокойна и без съществени изменения през последните месеци. Наблюдава се тенденция за спад в производството и цените на кланичните трупове в сравнение високите ценови нива през 2008 г.
В България изкупните цени на говеждо месо от производител са средно 410 лева/100 кг., като тенденцията е запазване на това ниво.

Още новини