Начало Новини Актуално Изкланите от ордите на Сюлейман паша българи да станат светци

Изкланите от ордите на Сюлейман паша българи да станат светци

Актуално

Орденът на Рицарите тамплиери - Велик приорат България, предложи да бъдат канонизирани повече от 14 000 старозагорци, зверски изклани през 1877 г. в църквите "Св. Троица", "Въведение на Пресвета Богородица" и "Св. Николай" при завземането на Стара Загора от Сюлейман паша.

Това стана ясно на III Духовен събор на тамплиерите, провел се в края на седмицата в конферентната зала на хотел Мериан палас в града на липите. Освен това 120-те участници във форума предложиха да бъде обявен за светец руският офицер подп. Павел Калитин, геройски загинал при защитата на Самарското знаме край Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.

Подписката в подкрепа на двете предложения ще бъде представена пред Светия синод на Българската православна църква. В тях съгласие са дали още няколко неправителствени организации, сред които са Ротари клуб, Зонта клуб, Лайънс клуб и др.

Двете основни теми на Събора бяха "битката" за повече духовност, както и нетърпимост към проявите на насилие сред подрастващите. Научни доклади изтъкнаха ролята на Ордена и на други граждански организации при решаване на проблеми, касаещи етническата толерантност. Сред лекторите беше и председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, която е действащ рицар-тамплиер от две години.
Идеите на Събора ще бъдат доразвити в международна конференция. Тя ще се проведе в София на 13 ноември с участието на представители от 11 държави.

"Настояването за канонизиране на достойните българи не е ново за тамплиерите и по него работим вече от три години!", напомни Великият приор Румен Ралчев. Той подчерта, че популяризирането на християнските ценности има пряка връзка с борбата срещу насилието.

Припомняме, че преди година Орденът на "Рицарите-тамплиери" поде инициатива за канонизиране на близо 2000 българи, загинали в Баташкото клане и не след дълго Българската православна църква ги обяви за мъченици....

Още новини