Начало Новини Актуално Изхвърлят копие на Панагюрското златно съкровище, дарено на Панагюрище от братя Ангелови

Изхвърлят копие на Панагюрското златно съкровище, дарено на Панагюрище от братя Ангелови

Актуално
братя Ангелови Градус - панагюрско златно съкровище

Панагюрското златно съкровище всяка година ще се експонира в Панагюрище за период между един и два месеца. Споразумение за това е подписано на 11 март между директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, директора на историческия музей в Панагюрище Георги Абдулов и фирма Асарел – Медет АД, представлявано от изпълнителния директор инж. Лъчезар Цоцорков.

За да се случи това обаче има и условие - да се събори уникална сграда, в която се съхранява копие на съкровището. То е дарено от братята Лука и Иван Ангелови, собственици на фирма Градус.
Преди малко повече от година обаче - на 8 декември 2009 г., бизнесмените братя Иван и Лука Ангелови, собственици на предприятието за производство на пилешко месо Градус дариха на Панагюрище златно копие на съкровището, което се превърна в събитие за града. То е експонирано в изцяло обновена по оригинален начин стара сграда в двора на историческия музей. Специалисти твърдят, че само за нейния пълен ремонт и охранителната система са похарчени повече от един милион лева.

За официалното откриване на дарението в Панагюрище пристигна и президентът Георги Първанов. За малко повече от година то бе разгледано от над 24 хиляди туристи. Парите от входната такса - 4 лв. за възрастни и 2 лв. за деца, се събират в специален дарителски фонд за подпомагане на талантливи момичета и момчета по волята на дарителите братя Ангелови.

Освен като шеф на предприятието инж. Цоцорков е подписал споразумението и като физическо лице в качеството си на меценат. Документът е съгласуван с кмета на община Панагюрище Георги Гергинеков и е подписан и от него, пише вестник 24 часа.
Според споразумението от 11 март ще се изработят две нови копия на Панагюрското
съкровище от 20 - 24-каратово злато. Това ще стане след издаване на разрешение от министъра на културата и спазване на всички законови изисквания. Едното е за НИМ, другото - за музея в Панагюрище, което ще се експонира постоянно в музея, когато оригиналът не е там. Необходимо е да се осигури и подходяща зала трезор, отговаряща на нормативните изисквания и добрите практики за съхранение на движима културна ценност.
Общинският съвет в Панагюрище трябва да вземе решение за преустройство на съществуващия сграден фонд или изграждането на нова зала трезор. Дарителят Асарел - Медет пък поема задължението да осигури финансиране за изготвянето на проектите и реализацията им, за залата трезор и двете нови златни копия на съкровището на обща стойност до 5 милиона лева.

За избор на помещение и терен за съхраняване на оригиналното златно съкровище в Панагюрище при излагането му в града е избрана временна комисия. Тя се оглавява от зам.-директора на НИМ Цветана Кьосева и в нея участват експерти от Министерството на културата. Комисията ще изготвя констатации и препоръки, от чието изпълнение зависи експонирането на оригиналното съкровище в Панагюрище.

На 17 март 2011 г., седмица след споразумението с Асарел - Медет, комисията, ръководена от Цветана Кьосева, констатира в официален протокол, че на 7 декември 2009 г. е издадена заповед от министъра на културата за изработка на златно копие на съкровището, но вместо него е направена реплика. Дарението от братя Ангелови
се различава по размер.

Според комисията качеството на репликата не е на необходимото ниво и не е маркирана съгласно нормативните изисквания. Освен това ремонтираната сграда от братя Ангелови, намираща се в двора на музея, със своята архитектура е в противоречие с общия архитектурен ансамбъл на околните сгради, регистрирани като паметници на културата.
Поради това комисията предлага сегашната сграда да бъде съборена, да се изгради нова, която да включва необходимата зала трезор за експониране на златното съкровище и музейно-информационна зала.
Комисията предлага още дарената от братя Ангелови реплика на златното съкровище да се прибере в хранилището на панагюрския музей и да се използва за научни и образователни цели.
Именно тези препоръки предизвикват остра полемика и скандал в Панагюрище, защото те се приемат като задължителни условия за посещенията на оригиналното съкровище в града.
" Не бих се съгласил сградата, където е експонирана репликата, да се събори. Нещо, което вече е изградено и е добро, не бива да се разрушава. Смятам, че трябва да се произнесат специалисти и ако е необходимо да се изградят допълнителни съоръжения и системи за опазване и сигурност при експонирането на оригиналното съкровище, те да бъдат направени", заяви вчера кметът на Панагюрище Георги Гергинеков.
Междувременно директорът на музея Георги Абдулов е внесъл докладна, в която предлага към съществуващата сграда да се дострои нова и двете Да се обединят в общ архитектурен ансамбъл. През последните дни това предложение е разгледано и одобрено от комисиите на общинския съвет, съобщи неговият председател Филип Камбуров.
Утре предложението ще бъде внесено на сесията на общинския съвет, който трябва да вземе крайното решение.
" Не искам да влизам в тази полемика. За мене тя е приключила. Не отговарят на истината твърденията, че не сме спазили изискванията при изработването на копието на златното съкровище и при реновирането на сградата. Смея да твърдя, че подобна сграда в Европа няма. Това не го казвам аз, а архитектката от Панагюрище, която от 40 г. живее в Монако. Не съм обиден. Каквото трябваше да бъде направено, ние сме го направили. Единственото изискване, което сме имали като дарители, бе парите от входните такси да се събират за фонда за подпомагане на даровити деца.

Този скандал е специална поръчка. Не желая да коментирам, заяви пред вестник 24 часа дарителят Лука Ангелов.
Разговорът с него се проведе малко след като той се бе върнал от разпит в окръжната прокуратура на Пазарджик, иницииран от прокурор Ангел Панков. Вчера магистратът уточни, че проверка за дареното златно копие е започнала преди повече от година по сигнал. Наскоро е бил подаден и втори от директора на историческия музей в Панагюрище Георги Абдулов за извършени закононарушения от дарителите при изработката на дарената реплика.
"Закононарушения не са констатирани нито преди, нито сега, а още по-малко извършено престъпление. Констатирани са дребни административни пропуски", съобщи вчера прокурор Панков.

В същото време изпълнителният директор на "Асарел-Медет" инж. Лъчезар Цоцорков обясни, че и компанията, и той като меценат са подписали споразумението за дарение на две нови копия на златното съкровище и нова зала трезор единствено с мотив да защитят каузата на Панагюрище и страната при изпълнение на всички законови изисквания.

В Панагюрище мненията на хората са полярни. Повечето от тях смятат, че в тези времена на криза средства са необходими за неща, който смятат за по-важни. За пример те дават местната болница, която е в изключително лошо финансово състояние. За да се стабилизира, дялове от общинското здравно заведение са предложени за продажба, но все още няма кандидати. Подобно е становището и на хора, които в интернет форумите коментират новината за изработката на две нови копия на Панагюрското златно съкровище изключително лаконично: " Златни съкровища по панагюрски".

Още новини