Начало Новини Актуално Изграждат монумент на Алеята на етническите общности в Стара Загора

Изграждат монумент на Алеята на етническите общности в Стара Загора

Актуално
Подписване на меморандумЩе бъде издигнат монумент на първата в страната Алея на етническите общности в Стара Загора, след подписания днес от кмета Живко Тодоров Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност между Община Стара Загора и Клуба на етническите общности.

Освен председателя на клуба Бейсим Ахмед, който е от турската общност, подписи под него сложиха и Рамела Сакъз, Георгиос Мавракис, Красимира Готева, Мария Козарова, Ганчо Илиев, Ирина Минева и Балаж Гуяш, представители на арменската, гръцката, еврейската, полската, ромската и руската общности, които имат свои клубове в общината. Подобен меморандум, който обединява представителите на различни общности, се подписва за първи път между Общината и сдружението, отбеляза Бейсим Ахмед. Той разказа, че клубът е създаден през 2004 г. от гръцката, арменската и еврейската общност, след което са се присъединили останалите.

Те възнамеряват да депозират в общината проект за изграждане на монумент с логото на клуба на Алеята, който да олицетворява обединението между тях. Ние сме европейци и споделяме общи ценности за равнопоставеност, толерантност и разбирателство в знак на това, че етническите общности трябва да се уважават помежду си и да живеят съвместно.

Бихме искали всички общности в Стара Загора да имат свое отражение в културния календар и в провежданите от общината мероприятия, каза Живко Тодоров. Той изрази надеждата си идеята за монумента да бъде първи пример за изграждане на подобен символ на толерантността, разбирателството и сътрудничеството, което означава реално да бъдем европейци. Надявам се да бъдем пример в национален мащаб за зачитане и спазване на етническата толерантност и този пример да бъде последван и от други градове, добави кметът.

Община Стара Загора ще окаже пълно съдействие на певческа група, която ще пристигне от Полша за концерт у нас, заяви ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Поздравявам ви, че сте обединени, защото това е добрият пример. Когато сме обединени по-лесно постигаме и реализираме целите си, добави тя.

В знак на уважение и доверие Бейсим Ахмед подари на кмета писалката, с която положиха подписи и бутилка вино, направено от съпругата на Балаж Гуяш.

Алеята на етническите общности се намира в центъра на Стара Загора и е открита от Клуба на етносите, в присъствието на тогавашния кмет на Общината д-р Евгений Желев и делегация от Департамент Де ла Дром - Франция.

Клуб на етническите общности

Още новини