Начало Новини Актуално Изграждат край Казанлък най-големия соларен парк в Европа

Изграждат край Казанлък най-големия соларен парк в Европа

Актуално
Договор за соларен парк

На 18 юли кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов и управителят на BCI Казанлък Холдинг ООД подписаха договор за изграждане на фотоволтаична централа на територията на казанлъшките села Черганово, Ясеново, Голямо Дряново. Кметът подчерта, че в землищата на тези три населени места ще бъдат изградени две централи – едната е в землищата на Ясеново и Голямо Дряново с инсталирана пикова мощност 50 мегавата, и втората – в землището на Черганово с инсталирана пикова мощност 25 мегавата.

Общата инсталирана мощност  на двете централи е 75 мегавата, което означава, че община Казанлък ще има на своя територия най-голямата фотоволтаична система в Европа, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Жизнеспособността на цялата централа, която ще бъде оборудвана с най-модерните фотоволтаични системи, е минимум 30 години. Фотоволтаичният парк заедно с ветрогенераторния парк на „Ветроком” в местността „Бедек” ще превърнат община Казанлък в един от първите региони у нас с изградени два вида източници на зелена енергия, което е изключително предимство, предвид тенденциите в развитието на енергетиката в световен мащаб.

BCI Казанлък Холдинг ООД е дружеството, което ще изгради тези централи в срок до 1 година, съгласно изискванията на новия Закон за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, който влезе в сила от 3 май 2011 г. Дружеството и неговите 11 дъщерни фирми, свързани с изграждането на парка, са със седалище Казанлък.

Обектите ще бъдат разположени върху обща площ от 1700 декара. Инвестицията е в рамките до 200 млн. евро, което включва изграждането на двете фотоволтаични централи, трасета, подстанции на двата обекта и др. съпътстващи дейности. Тъй като срокът е максимално съкратен за построяването на централите, в работата по двата обекта ще бъдат ангажирани 1000 души с приоритет от населените места и град Казанлък – това са инженерно-технически специалисти в областта на енергетиката, технически персонал, строители, неквалифициран персонал. Набирането на кадрите  ще става чрез обяви в самите населени места и Казанлък, като очакваните възнаграждения са  за над средното ниво за региона, заяви на пресконференция днес управителят на BCI Казанлък Холдинг ООД Недко Младенов.

Партньор на BCI Казанлък Холдинг ООД е немската компания Фионикс Солар, която е една от най-големите компании в областта на соларния бизнес в Европа и света. Районът на Казанлък е избран поради подходящите условия - голям брой слънчеви дни и подходяща радиационна активност. Според статистиката от 50 години насам в Казанлъшко има 285 слънчеви дни в годината. Очаква се строителството на централата в нейните два обекта да започне през м. август т.г. и да приключи до 1 юли 2012 г.

BCI Казанлък Холдинг ООД Недко Младенов BCI Казанлък Холдинг ООД Недко Младенов

Още новини