Начало Новини Актуално Изграждането на магистрала Тракия върви по график, засега

Изграждането на магистрала Тракия върви по график, засега

Актуално
Росен Плевнелиев - Тракия - Трейс

Строителството на трите Лот-а на автомагистрала Тракия се осъществява в предвидените срокове и на този етап нямам притеснение за изпълнението на проекта, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след проверка на трасето от Стара Загора до Карнобат.

Към края на годината Трейс (изпълнител на отсечката Стара Загора - Нова Загора) не само ще е завършила на 100% четирите етапа, но и ще бъде напред с около 2 седмици, обясни министърът.
Гръцката фирма Актор - изпълнител на отсечката Нова Загора - Ямбол ще приключи годината с 30% извършени дейности и ще изпревари с над 2 месеца графика си. Независимо, че работата по Лот 4 - Ямбол - Карнобат е в срок, българският консорциум от 9 фирми, има от какво да се притеснява, смята министър Плевнелиев.
Росен Плевнелиев Няма да им е лесно на тези 9 български компании, още повече, че ако закъснеят спрямо графиците, а това би станало ясно в края на годината, няма да се поколебаем да прекратим договора, каза Плевнелиев.
От българския консорциум е поискан екшън план и гаранции от още 2 банки, но отговор все още няма.
На този етап има леко забавяне на изграждането на съпътстващата инфраструктура по магистралата, и то по обективни причини, защото се чака решение на Министерски съвет за отчуждаване на няколко терена, за да бъде преместен водопроводът, но това ще стане до края на месеца, каза още министър Плевнелиев.
До края на годината се очаква Брюксел да одобри апликационната форма за финансирането на автомагистрала Тракия, но и сега няма проблем с плащането на средствата на изпълнителите. До момента са изплатени 20 млн. лв. аванс.

 

Още новини