Начало Новини Актуално Изгражда се нов ветроенергиен парк край Добрич. Инвестицията е от 440 млн. лв.

Изгражда се нов ветроенергиен парк край Добрич. Инвестицията е от 440 млн. лв.

Актуално

Компанията „ИВЦ България ВП 5" инвестира 440 млн. лв. в изграждането на ветроенергиен парк. За вложението си компанията получи от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сертификати за инвестиции клас „А". От „ИВЦ България ВП 5" предвиждат вложените пари да се връщат в период между 15 и 20 години. Около 111 млн. лв., или 25% от цялата сума, са собствени средства на дружеството.

За останалата част от инвестицията „ИВЦ България ВП 5" ще разчита на банково кредитиране. Вятърният парк се намира в област Добрич и е с мощност 140 MW.
Собственик на капитала на дружеството „ИВЦ България ВП 5" е германската Innovative Wind Conceps.
Друга компания „Пайплайф България" също получи сертификати за инвестиции клас „А". Дружеството е създадено като съвместна компания между „Солвей" и „Винербергер", пише вестник Пари.
„Пайплайф България" влагат близо 64.8 млн. лв. в завод за производство на пластмасови тръбни системи. Инвеститорите предвиждат той да бъде изграден на четири етапа. Първият етап е към своя край и заводът трябва да започне работа през май тази година. Заетите в него са 80, а капацитетът на производство 12 хил. тона годишно. Близо 50% от него са предназначени за износ към страни от района.

През март 2011 г. „Пайплайф България" планира да завърши вторият етап на строителството.

Още новини