Начало Новини Актуално Издават удостоверения вместо европейски здравни карти

Издават удостоверения вместо европейски здравни карти

Актуално

По нареждане на НЗОК спряхме да приемаме документи за европейски здравни карти от 15 май за неопределено време, съобщиха от РЗОК - Стара Загора. Оттам успокояват гражданите, които са подали документи за европейската здравна карта до 13 май т.г., че ще си получат документа в законно установения срок от 15 дни. Издаваните досега карти са валидни и няма да е нужно да се преиздават, категорични са от Касата.

Обяснението за внезапното спиране на приема на документи е, че имало обявена процедура по Закона за обществени поръчки за нов изпълнител. Досега това право имаше фирма "КИМ 2000", пише вестник Старозагорски новини.
Служителката на фирмата в старозагорския офис на бул. "Руски" поясни, че има нареждане от шефовете си да се издават европейски здравни карти само ако желаещият да получи документа ще пребивава най-малко два месеца в страните от ЕС и Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Исландия. Изискванията са лицето да докаже, че ще е зад граница 60 дни, с ваучери за хотели, резервации и билети за пътуванията. Ако здравноосигуреният ще е на краткотрайна екскурзия или почивка в страна от Евросъюза, то от Районната здравна каса ще издадат удостоверение, уточняват от Касата в Стара Загора. То има срок на валидност от два месеца и замества евродокумента.
Европейската здравна карта бе въведена след влизането на България в ЕС. Издава се безплатно на здравноосигурените лица. За пенсионерите картата е валидна за 10 години, а за работещите и непълнолетните граждани на страната - само за една година. С този документ здравноосигурените могат да получават необходимата спешна и неотложна медицинска помощ. С решение на Народното събрание от 2010 година европейската здравна карта е препоръчителна при пътуване зад граница, а не задължителна.

Още новини