Начало Новини Актуално Издатели с правосъдни проблеми молят Брюксел за параван

Издатели с правосъдни проблеми молят Брюксел за параван

Актуално

Български медиен съюз (БМС) разпространи декларация във връзка със състоялата се в Брюксел медийна среща, инспирирана от политическата група АЛДЕ. На изънредното си заседание Управителният съвет на БМС взе решение за нейното изготвяне и публикуване в днешните броеве на всички членове на БМС.

ДЕКЛАРАЦИЯ на Български медиен съюз

Относно: състоялата се в Брюксел медийна среща, инспирирана от политическата група АЛДЕ

Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично възразяваме срещу опитите за политическа намеса в работата на българските журналисти и издатели, направени на организираната сепаративна медийна среща в Брюксел с участието на представители на европейски институции и правозащитни организации.
Неясно финансиране, избирателно поканени български журналисти, отчетлив политически подтекст и откровени доноси срещу България характеризират събитието, насочено изцяло към компрометиране на медиите у нас.
За нас са крайно неприемливи декларираните намерения, изразени на тази среща, за разследване на свободата на словото в България. Нека кажем ясно - свободата не се разследва. Разследването на свободата означава край на демокрацията.
Очевидно българските политици и издатели, организатори на брюкселския фарс, не си дават сметка за реалните поражения, които нанасят върху името и авторитета на българските медии и България.
Убедени сме, че европейските участници в срещата, начело със зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по информационните технологии и медиите, госпожа Нели Крус, ще разберат, че са били сериозно подведени от организаторите относно легитимността на събитието. Те със сигурност ще разберат, че по-голямата част от българските медии и медийни организации съзнателно са игнорирани от срещата.
В Брюксел всъщност бе направен опит от издателя Любомир Павлов да прехвърли своите корпоративни и лични финансови и правосъдни проблеми върху свободата на словото в България. Ръководеният от него съюз беше напуснат от по-голямата част от членовете си заради желанието на г-н Павлов да използва организацията за свои лични цели, което той продължава активно да върши.
Като изразяваме още веднъж категоричното си несъгласие с опитите за политическа намеса в свободата на българските медии и въвличането в подобни действия на високопоставени представители на европейски институции, ние, членовете на Българския медиен съюз, заявяваме, че ще използваме целия си авторитет и позиции, за да спрем охулването и маргинализирането на българската журналистика от всеки, случайно или не, обслужващ подобни намерения.

София, 11 юни 2012 г.

Управителен съвет на Български медиен съюз:
Валери Запрянов, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Димитър Друмев, Мартин Радославов, Тошо Тошев, Делян Пеевски, Васил Захариев, Петьо Блъсков, Красимир Узунов, Бистра Георгиева, Гриша Камбуров и Иван Бунков

Още новини