Начало Новини Актуално Изчезва 40-годишната гора по пътя за Дъбрава

Изчезва 40-годишната гора по пътя за Дъбрава

Актуално

Въпреки усилията на служителите в Държавно горско стопанство (ДГС) - Стара Загора, и полицията, системната и безразборна сеч на гората покрай пътя, свързващ Стара Загора и село Дъбрава, продължава! Честите проверки, завършващи с конфискуването на коне и каруци, явно не плаши нарушителите.

Напротив - стърчащите дънери стават все повече...

Фактите показват, че набезите са предимно от лявата страна на пътя към Дъбрава. Там гората е общинска собственост, а изсичането на дърветата става предимно вечер, когато екипи на общинския Екоконтрол не патрулират.

В момента експерти от Община Стара Загора разработват проект, чиято цел е засилване на контрола. Предстои приемането на наредба, касаеща дейността за управление на общинските горски територии. На сесия на Общинския съвет ще бъде обсъден изборът на фирма, която да отговаря конкретно за охранителната дейност и предотвратяването на незаконната сеч. Дотогава сигналите за сеч в общински територии, които постъпват на телефон 112, се поемат от органите на реда. Видимо е, че това не е достатъчно ефективна практика!, заяви за инж. Звезделин Маринов от отдел Земеделие и екология към Община Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.

Отдясно на въпросния път, свързващ Стара Загора със с.Дъбрава, земята е държавна и набезите там са значително по-малко. Проблемът наистина е много сериозен! Всеки ден получаваме сигнали и ходим до съобщеното място. Това обаче не стряска нарушителите. Жалко е 40-годишна гора да бъде изсечена като дърва за огрев, но за да бъде предотвратено това, е нужна денонощна охрана. Ние правим каквото можем, но нямаме физическата възможност да обикаляме постоянно всички проблемни територии..., заяви лесничеят в ДГС - Стара Загора, инж. Кънчо Танчев.

През изминалата седмица горските служители съставиха нови 3 акта за транспортиране на дърва без превозен билет и 6 акта за съхранение на дърва без контролна горска мярка. Първият нарушител - С.И., е заловен в старозагорския квартал Железник по сигнал, подаден на 6 март в Първо РУ Полиция - Стара Загора. Каруцата му е била натоварена с 0.6 кубически метра дърва от върба. Ден по-късно, 7 март, горските са съставили акт на старозагореца М.Д., натоварил каруцата си с близо кубик дърва. Последният акт, касаещ незаконен превоз, е издаден на К.Й. от Гълъбово, хванат намясто да товари незаконно изсечени дърва от цер.
Въпреки всичко ромските бракониерски набези в белите дробове на Стара Загора продължават. Проблемът е в ръцете на институциите и не толкова на местно ниво, колкото на централно, защото е преди всичко социален.

Още новини