Начало Новини Актуално Избран е проект на пластиката за фонтана пред Община Стара Загора (видео)

Избран е проект на пластиката за фонтана пред Община Стара Загора (видео)

Актуално

Проф. Валентин Старчев

Жури, председателствано от именития български скулптор и художник проф. Валентин Старчев, определи победителя в конкурса за пластична творба, обявен от Ротари клуб - Стара Загора. В него участваха трима старозагорски творци. Единодушно на първо място журито класира проекта на Красимир Зарков.

Както Икономически портал на регион Стара Загора вече съобщи, в края на миналата година Ротари клуб - Стара Загора инициира конкурса за пластична творба, символизираща възстановяването на Стара Загора след опожаряването на града през 1877 г., която ще бъде поставена на фонтана пред сградата на Общината.

Стара Загора

Проектът се финансира изцяло от ротарианците, които на Благотворителен коледен бал събраха дарения в размер на 10 000 лева.

Идеята за поставянето на пластика на централния площад не е нова и се радвам, че ще бъде реализирана, каза проф. Старчев. Той определи конкурса като много интересен, в който се е наложила идеята пластиката да пресъздаде птицата Феникс като символ на възкръсващата от пепелта опожарена Стара Загора.

Проектът на Красимир Зарков ще осмисли този неработещ фонтан, но идеята е заедно с реализацията на скулптурната част да бъде пусната водата. Така ще се получи общ ансамбъл, който ще привлича и събира хората, коментира още проф. Старчев.

Идеята на Ротири клуб - Стара Загора може да се развие като се увеличи зелената растителност и се направят места за сядане в района на площадното пространство, за да се приобщават хората, смята проф. Старчев.


Още новини