Начало Новини Актуално Изборите за президент и вицепрезидент ще бъдат на 23 октомври

Изборите за президент и вицепрезидент ще бъдат на 23 октомври

Актуално
Президентски избори

Парламентът прие решение, с което изборите за президент и вицепрезидент се насрочват за 23 октомври 2011 г. Според конституцията изборът за държавен глава трябва да се проведе не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Искра Фидосова – един от вносителите на проекторешението за дата на вота, посочи, че по силата на основния закон вотът за държавен глава трябва да бъде в периода между 23 октомври и 23 ноември.

В началото на май ПГ на ПП ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проекторешението, което предвижда вотът за държавен глава да е на 23 октомври, съобщиха от пресцентъра на НС.

Президентът Георги Първанов трябва да издаде указ за насрочване на местните избори. Изборният кодекс предвижда тази година вотът за президент и за местна власт да са на една дата, така изборите "2 в 1" ще са на 23 октомври. Един от мотивите за насрочването на първата възможна дата е очакваният балотаж при избора на местна власт, каза Искра Фидосова.

Още новини