Начало Новини Актуално Избори всеки ден - 1 година по-късно

Избори всеки ден - 1 година по-късно

Актуално

Регионалният младежки съвет Инициатива - обединение на млади хора и младежки структури от Стара Загора, което работи от учредяването си през 2005 година в десетки национални, европейски и международни проекти и мрежи за популяризиране на участието на младите хора - отправя покана за дискусия с млади политици "Избори всеки ден - 1 година по-късно". Предвиденото време е 28 юни 2010 г. от 17.30 часа в залата на библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора.

Покана

От името на Регионалния младежки съвет “Инициатива”, който като обединение на млади хора и младежки структури от Стара Загора и областта работи от учредяването си през 2005 година в десетки национални, европейски и международни проекти и мрежи за популяризиране на участието на младите хора и подобряване на благосъстоянието им, отправяме към Вас покана за дискусия с млади политици "Избори всеки ден - 1 година по-късно". Предвиденото време е 28 юни 2010 година от 17.30 часа в залата на библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора.

Убедени сме, че като политици с държавнически размах Вие ще генерирате енергия за превръщане на региона и страната ни в притегателен център за подрастващите, техните малки братчета и сестричета, каки и батковци. Действията в подкрепа на новото поколение изискват и дебат, който прави избора и на младите гласоподаватели, и на техните родители по-осъзнат.

В стремежа си да преодолеем електоралната апатия сред младите и недоверието към политическата класа в общетвото като цяло преди 1 година (30 юни 2009 г., библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора) организирахме среща-разговор, в която програмите на своите партии обсъдиха младите лица от кандидат-депутатските листи. Настоящата покана е за продължението на този дебат - както участниците (избираемите) и публиката (избирателите) си обещаха на предишната дискусия. Време е да проверим кой доколко е изпълнил обещанията си като част от управляващото мнозинство или от опозицията.

Идентичен екземпляр от поканата е адресиран до централите/щабовете на субектите, преминали електоралната бариера и влезли в състава на 41-вото Народно събрание на Република България: Коалиция за България, Движение за права и свободи, Ред, законност и справедливост, Синята коалиция, Граждани за европейско развитие на България и Атака. Регламентът за протичане на дебата отново е изготвен от Регионалният младежки съвет “Инициатива” и е препоръчителен. С консенсус между участниците той може да бъде променен във всяка посока.

Ние, младите хора от Стара Загора и областта, предлагаме дискусията да протече в този формат:

1 КРЪГ: Каква беше реалността преди 1 година и какво (не) се промени?
Всяка поличическа сила изразява становището си за настоящото състояние на държавната политика за децата и младежта, прокарвайки паралел в развитието на процесите преди и след парламентарните избори'2009. Времето за представянето (под различни начини, съобразено с техническото обезпечение на залата) е ограничено в рамките на 2 минути на страна.

2 КРЪГ: Отсега накъде?
Всяка политическа сила предлага мерки, които ще/е на път да предприеме в настоящия парламент, за да измени или, напротив, да затвърди ситуацията и тенденциите. Времето за представянето (под различни начини, съобразено с техническото обезпечение на залата) е ограничено в рамките на 3 минути на страна.

3 КРЪГ: Има ли допирни точки?
Всяка политическа сила задава по един доуточняващ въпрос на избрана от нея страна-участник в диспута. Целта е да се намерят общи посоки, но и да се представят алтернативите на опозицията. Въпросът следва да бъде формулиран в рамките на 30 секунди, а отговорът – в рамките на 1 минута.

След всеки кръг публиката ще може да зададе по 1 въпрос към всеки участник в дебата (формулиран в рамките на 30 секунди, чийто отговор се очаква да бъде даден в рамките на 1 минута) на случаен принцип. Младите и безпристрастни асистенти от организацията домакин ще събират от публиката въпроси, подадени по време на словестната “схватка” между политическите сили, а чрез жребий ще бъде изтеглен въпрос от кутията, обозначена за всяка политическа сила.

Препоръчваме Ви да излъчите за участник млад представител на Вашата политическа сила, който ще бъде и по-разпознаваем сред младите хора. Това обаче не е задължително условие.

Ако решите да приемете тази покана, моля да потвърдите своето участие възможно най-скоро и да посочите свой представител и координати с него/нея пред Регионалния младежки съвет “Инициатива”: Десислава Патеркова – тел. 0883327777 и 0899112970. Можете да ползвате и организационния имейл:
rms.iniciativa@gmail.com. Доведете си и агитка...


Още новини