Начало Новини Актуално Иванка Сотирова получи Кристална звезда за програмата Фортисимо в клас

Иванка Сотирова получи Кристална звезда за програмата Фортисимо в клас

Актуално

Иванка Сотирова Кристална звезда програма Фортисимо в класЗаместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова получи специалната Кристална звезда за заслуги към провеждането на програма Фортисимо в клас в общинските училища на областния град.

В програмата, стартирала на 20 октомври 2012 г., участваха 9 музиканти от Симфоничния оркестър на Държавната опера и преподаватели в НУМСИ Христина Морфова, които запознаха деца от Второ основно П.Р. Славейков и 9-то ОУ Веселин Ханчев с основните инструменти в класическия оркестър – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, тромпет, валдхорна и китарата, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На заключителния концерт, освен участниците в програмата, в залата на Оперния театър бяха и ученици от 4-то и 5-то Основни училища, СОУ Максим Горки, Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова, както и деца от социалните домове Българка, Теофано Попова и Мария Терезия.

Като солисти на оркестъра на Държавна опера Стара Загора се изявиха цигуларят Чавдар Вълков и Адриана Николова-Печенката, под диригентството на маестро Максим Ешкенази. Концертът включваше произведения на Вивалди, Добри Палиев, Моцарт, Бетовен и Хачатурян, както и атрактивни за децата изпълнения, като музиката от филма Карибски пирати, от известната компютърна игра Angry birds, шеговитият хит Концерт за пишеща машина и оркестър на Лирой Андерсън и др.

Програмата Фортисимо в клас, придобила популярност в цялата страна, се финансира от фондация Америка за България. Нейната цел е да провокира и запали интерес към високохудожествената класическа музика у деца до 10-годишна възраст и да ги приближи до нов и непознат за тях свят.

За реализацията й в Стара Загора съдействаха Богдана Попова – хормайстор в операта, Петко Петков – заместник-председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора.

Още новини