Начало Новини Актуално Иван Панчов: Всеки работник на Медина Мед произвежда толкова гуми, колкото и немският

Иван Панчов: Всеки работник на Медина Мед произвежда толкова гуми, колкото и немският

Актуално
Иван Панчов Менида мед гуми транспорт Стара Загора

Българската икономика като цяло върви нагоре, макар и бавно и с малки стъпки. Моят бизнес е един от индикаторите за това. Когато икономиката се развива с 2%, в транспорта веднага се акумулира ръст от 10%, казва пред вестник Национална бизнес поща Иван Панчов, собственик на предприятието за производство на автомобилни гуми Медина Мед.

- Г-н Панчов, как оценявате бизнес ситуацията у нас към този момент, как ще навлезем в следващата година?

- В Медина Мед нещата стоят значително по-добре от миналата година. Ще имаме ръст на продажбите от 20% на годишна база. Това е много добре. Продължаваме да ТЪРСИМ ОЩЕ НОВИ ПАЗАРИ И ГО ПРАВИМ УСПЕШНО, ЗАЩОТО ПРОДАВАМЕ ИКОНОМИИ и след това всичко друго. В момента всички фирми се нуждаят именно от икономии. А когато продаваш това, което се търси, можеш да се развиваш.

- Къде търсите нови пазари?

- В Гърция, в Македония, в момента подписваме много сериозен договор с Полша, в Румъния работим много добре... Колкото по-скъпи са гумите, а в индустрията те са много скъпи, толкова по-големи са икономиите.

- Президентът Росен Плевнелиев, при посещението си в Медина Мед, съобщи новината, че на фирмата ѝ предстои откриването на нов завод в Полша. Кажете ни нещо повече?

- На този етап не бих го направил. Аз съм човек, който изчаква нещата да се случат. Говоря, когато има за какво, когато всичко е вече факт.

- Завива ли в спирала надолу българската икономика в края на годината?

- Не, като цяло върви нагоре, макар и бавно, с малки стъпки, но нагоре. Моят бизнес е един от индикаторите за това накъде върви икономиката като цяло. КОГАТО ИКОНОМИКАТА СЕ РАЗВИВА С 2%, В ТРАНСПОРТА ВЕДНАГА СЕ АКУМУЛИРА СКОК ОТ 10%. Лошото е, че тази зависимост се запазва и тогава, когато икономиката върви надолу. Правя бизнес от 1990 г. насам и статистиката за динамиката на развитието ни през годините доказва тази тенденция.

Според мен, в последните години повече от всякога пролича и друга тенденция - ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ В СФЕРИТЕ, В КОИТО СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, да не се разпростират в непонятни за тях области, в които рискът от грешка е голям, в които можеш да бъдеш подведен.

- Свърши времето, в което почти всеки предприемач включваше към страничните си видове бизнес и строителство?

- Свърши. Тогава имаше много голям ръст на икономиката и всеки имаше много сериозен ръст на продажбите си. Този ръст компенсираше грешките. Сега няма такъв ръст и направиш ли грешка, няма кой и какво да ти я компенсират, реализираш тотална загуба, което за мнозина означава изпадане в неплатежоспособност. Концентрацията в това, което можеш и знаеш, до голяма степен гарантира добър резултат.
Много пъти съм казвал, че кризата има много добър дисциплиниращ ефект. ХОРАТА ЗАПОЧНАХА ДА РАЗСЪЖДАВАТ ЗА ПАРИТЕ ПО ДРУГ НАЧИН - не както доскоро, че лесно се печелят и лесно се харчат, че можеш да правиш бизнес, какъвто ти хрумне, без ясна концепция, знания, програма за развитие.
Ако трябва да дам съвет на колегите ми, той ще е, че в една фирма не бива да има текучество на кадрите. В криза, ако не успееш да задържиш професионалистите, си обречен. Ако професионализмът отиде на заден план, в един по-труден момент, какъвто можем да очакваме на база на дълговата криза и слабия растеж в Европа, много трудно може да се оцелее с какви да е кадри. Държа да подчертая, че ПРАВИТЕЛСТВОТО ВОДИ МНОГО ПРАВИЛНА ПОЛИТИКА, ПРЕДВИД СИТУАЦИЯТА.

Аз съм възхитен от вицепремиера Симеон Дянков. Всички може да му се сърдим, че няма пари за това и онова, но по- добре да му се сърдим, отколкото да настъпи ситуацията в Гърция. По-добре да режат, да прецизират точно в кои посоки да насочват средства - нужна е финансова дисциплина. Да, и бизнесът страда от затягането на финансовите потоци, но по-добре след това да стъпи на здрава почва, отколкото да изживее още веднъж 1996 година. Тогава бяха луди времена. Хората от нашето поколение няма да забравят как тогава, като продадеш нещо, ТИЧАШ КЪМ ЧЕЙНДЖ БЮРОТО ДА ОБМЕНИШ ПАРИТЕ, ЗА ДА ЗАГУБИШ ПО-МАЛКО, защото докато тичаш, вече си загубил.
А сега е трудно, но има здрава почва под краката. Четох наскоро статия на румънска журналистка, която сърдито пише, че България печели на гърба на Румъния, заради по-ниските си данъци и по-ниските регистрационни такси. В момента печелим и от Гърция.

- А ще може ли българският бизнес да се възползва от обезценяващите се, евтини в момента гръцки фирми така, както през 1996 г. гръцкият бизнес се възползва от нашата икономическа разруха?

- Българският бизнес няма ресурс за това. Гърците пазаряха бизнес у нас на базата на отпускан им банков ресурс тогава. Сега кризата ограничи банковия ресурс за бизнеса. Има и нещо по-важно - вътрешното потребление в Гърция е много малко, буквално е сринато.
АКО ИНВЕСТИРАШ В БИЗНЕС В ГЪРЦИЯ, ТРЯБВА МНОГО ДЪЛГО ДА ЧАКАШ ВЪЗВРАЩАЕМОСТ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ. Не се знае и накъде върви Гърция - неясна икономика, неясни правила... Ще остане ли в ЕС? Ситуацията е такава, че да инвестираш там в момента, е като да купиш евтина фабрика в България на 8 септември 1944 г.

- Вие работите и в Гърция.

- Работя там с мини, те нямат проблем със средствата - това е ЕДНА ЗЛАТНА МИНА НА ХАЛКИДИКИ И МИНА, КОПАЕЩА МЕТАЛНИ РУДИ. С тях риск няма. Нямам опасения. Цената на металите е висока и върви нагоре. Аз в България не рискувам, камо ли да го правя в Гърция. Точно защото не съм рискувал, сега Медина Мед е добре. Не сме освободили и един човек, напротив, назначаваме, защото ПРЕДСТОИ РАЗШИРЕНИЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НИ. В Медина Мед се работи по немския стандарт. Един наш работник произвежда толкова гуми, колкото и един немски.

- Как вървите към края на годината?

- На 9 ноември подписахме нов 5-годишен договор с Мишелин за ексклузивитет (изключителни права за обща дейност) - предишният бе изтекъл. Само ние в България имаме право да правим регенерат на MICHELIN с материали на MICHELIN и да слагаме марката Медина Мед до тази на MICHELIN. Така че вървим стабилно. Дай Боже, да се случат и другите ни планове, вашите читатели ще узнаят най-първи.

 

Още новини