Начало Новини Актуално Иван Панчов, собственик на Медина Мед: Който гони бързи печалби, губи

Иван Панчов, собственик на Медина Мед: Който гони бързи печалби, губи

Актуално
Медина мед

В автомобилния транспорт се говори за цена на километър. Първоначалната инвестиция за качествена гума може да е по-голяма, но най-важен е крайният резултат - колко е разходът за 1 км. Хората го осъзнават и търсят по-доброто, а ние именно това предлагаме, казва Иван Панчов, собственик и управител на Медина Мед.

- Г-н Панчов, Медина мед участва за 14-та година на Международния панаир в Пловдив, впечатлението Ви от изложението?
- По статистика фирмите участнички са по-малко от миналата година, но бих казал, че интересът към нашите продукти е като през миналата година. Ние държим да сме сред клиентите, да ни виждат, АКО ИМАТ ВЪПРОСИ, ДА НИ ГИ ЗАДАДАТ. Тук правим връзка с тях, затова участваме.
Ако се обърна назад във времето, бих казал, че панаирът е израз на икономиката. На есенното изложение в Пловдив се показват продукти за икономиката и ако тя върви добре, и той е добре. Има една възходяща крива с кулминация през 1997 г., която след това слиза надолу.

- На пазара във вашата сфера какво се усеща?
- Чувства се оживление. Клиентите търсят по-качествени продукти с цел реализиране на по-сериозни икономии. НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ СА ЕВТИНИ, НО НАКРАЯ ИЗЛИЗАТ ПО-СКЪПИ.

При нас в автомобилния транспорт се говори за цена на километър. Първоначалната инвестиция за качествена гума може да е по-голяма, но най-важен е крайният резултат - колко струва 1 км. Хората го осъзнават и търсят по-доброто, а ние именно това предлагаме.

- Медина мед показва ли нещо ново на изложението в Пловдив?
- Ние показваме това, което внасяме и произвеждаме като регенерат. Предлагаме пълната гама гуми -леки, товарни, индустриални, агро и др., произвеждани от концерните Michelin и Kontinental. Новото е, че непосредствено преди откриването на панаира, ЗАПОЧНАХМЕ ДА РАБОТИМ С ОЩЕ ЕДИН КОНЦЕРН - Good Year. Внасяме гуми с марките Good Year, Dunlop, Fulda и Sava. Идеята ни е нашите клиенти да имат по-голям избор, за конкретните условия да можем да предложим конкретни, най-добри гуми.
На панаира в Пловдив сме печелили златни медали - за студен регенерат, за гуми за автобуси и камиони, за регенерат на индустриални гуми. Тази година не сме кандидатствали за медали.

- Кризата отминава ли, според Вас?
- Считам, че фирмите започват да излизат от ситуацията, в която бяха. В икономиката ни НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ СЕГА Е МЕЖДУФИРМЕНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ.
Тя ще ни изиграе сериозна шега в по-близък план, но е преодолима. Когато заработи икономиката като цяло, парите ще се завъртят и всеки ще изплаща задълженията си.
Имахме нужда от тази криза. Бизнесът трябваше да осъзнае, че трябва да се занимава с това, което може, а не с онова, за което мисли, че може да спечели пари. И да се нахвърля в инвестиции, където е РЕШИЛ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗКАРА БЪРЗИ ПЕЧАЛБИ.
Визирам строителството. Всеки започна да се изявява като строител. Сега на пазара останаха добрите строителни фирми, другите се оттеглиха от бранша.
Износът също пострада. В машиностроенето поръчките силно намаляха, имаше забавяне на плащания отчужди партньори. Но това също се преодоля, отмина, машиностроенето започна да получава поръчки както преди. Кризата принуди ФИРМИТЕ ДА СЕ СПЕЦИАЛИЗИРАТ В СВОЯТА ОБЛАСТ да бъдат по-конкурентни в своята област и така да стоят по-добре на пазара. Който направи и прави краткосрочни инвестиции с цел бързи печалби, според мен, ще загуби. Кризата отрезви хората и сега, ако дойде втора, по-! леко ще се преодолее, а - всяка следваща ще е още по-лека, защото имаме опит.

- Кой не пострада от кризата, според Вас?
-  Единственият отрасъл, непострадал от кризата, според мен, е туризмът. ХОРАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА, ДА ПРАЗНУВАТ. В голяма степен туризмът помага на икономиката ни да събира бюджетни средства.

- Стратегията на Медина мед?
- Основното в нея е, че трябва да се развиваме. Да ставаме по-добри ,с всяка година и да предлагаме продукти, които нашите конкуренти не биха и не могат да ги предложат. АКО СЕ УСПОКОИМ, НЯМА ДА Е ЗДРАВОСЛОВНО ЗА НАС.

- Оптимист ли сте?
- Сигурен съм в бъдещето. Икономиката на страната върви към подобрение във всяко отношение. Но се иска време. И всеки да си върши работата, която изпълнява, а не да гледа другия. Да се старае да изпълнява качествено своята дейност.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини