Начало Новини Актуално Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Руският вицепремиер пристига, за да окаже натиск относно енергийните проекти

Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Руският вицепремиер пристига, за да окаже натиск относно енергийните проекти

Актуално

"Първият руски вицепремиер Виктор Зубков пристига в България, за да окаже натиск върху българското правителство относно трите енергийни проекта, за това няма никакво съмнение."

Това каза за вестник Старозагорски новини депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов по повод договореното в петък по телефона между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин посещение на Виктор Зубков, насрочено за утре.

"Очаквам българското правителство да отговори на руската страна, че нито един от трите проекта не е отписан. За нефтопровода "Бургас - Александруполис" трябва да бъде направена международна оценка за въздействието върху околната среда; строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде продължено след намирането на европейски инвеститор, времето за което ще отнеме 1.5 години; относно газопровода "Южен поток" страната ни просто очаква този проект да бъде стартиран, трасето през България е само етап от газопровода, който ще снабдява със синьо гориво Южна и Централна Европа. Възможно е Русия да заплаши България, че "Южен поток" е възможно да ни заобиколи, но това само ще бъде ново доказателство, че действа от позицията на силата във взаимоотношенията си със страни от Европейския съюз", коментира предстоящите във вторник българо-руски преговори зам.-председателят на ДСБ.
От разпространеното в петък съобщение на сайта на руското правителство за разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин не стана ясно кой е бил инициаторът на телефонното обаждане. Според информацията на Кремъл, утре първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков пристига "за последни преговори по детайлите около изграждането на газопровода и атомната централа". Той ще бъде придружаван от зам.-шефа на "Газпром" Александър Медведев.

Още новини