Начало Новини Актуално Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Кризата е най-подходящото време за реформи

Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Кризата е най-подходящото време за реформи

Актуално

"През новата парламентарна сесия Народното събрание трябва да даде решителен принос за преодоляване на икономическата и финансова криза у нас. Това ще бъде един от двата основни приоритети в работата на "Синята коалиция", който утре нашите съпредседатели ще оповестят в парламента в своите послания.

В тези послания ние ще изразим нашата тревога, че кризата се задълбочава. За съжаление правителството няма лидерска позиция по отношение на справянето с кризисните обстоятелства след триседмичните преговори с работодателите и синдикатите. Компилацията от 60-те мерки за справяне с кризата са преди всичко с фискален характер, имат за цел увеличаването на приходите в бюджета. Те няма да изведат България от кризата, нито ще осигурят постъпленията, за които са разчетени. Ние апелираме към кабинета на ГЕРБ да се върне към първоначалната си заявка от предизборната кампания - за реформи в основни обществени структури - здравеопазването, образованието, социалното осигуряване. Основното ни възражение към правителството ни е свързано от отказа му от реформи. Периодът на криза е най-подходящото време за реформи." Това каза вчера в Стара Загора депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов ден преди откриването на новата сесия на законодателния ни орган.
Зам.-председателят на ДСБ не скри пред медиите разочарованието на "Синята коалиция", че при изработването на антикризисния пакет от 60 мерки на кабинета не е потърсено мнението на СДС и ДСБ, чиито политически органи излязоха със свои предложения по този въпрос. "При изработването на компилативния антикризисен пакет бяха отчетени интересите на едрите работодатели и синдикатите, които имат структури в големите предприятия. Сериозното ни опасение е свързано с това, че не бе отчетен интересът на най-съществената част от българския бизнес - на средните и дребните фирми", каза по този повод Иван Иванов.
Заедно с това депутатът увери, че острата критика на ДСБ към кабинета не означава още оттегляне на подкрепата към управлението на ГЕРБ. "Означава, че сме принципни и директно заявяваме своето неодобрение при отказ от реформи", каза още Иван Иванов.

Още новини