Начало Новини Актуално Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Има поне три причини да не се строи АЕЦ Белене

Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Има поне три причини да не се строи АЕЦ Белене

Актуално

Вчера парламентът одобри внесеното още на 19 февруари искане на старозагорския депутат Иван Иванов и на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да бъде изслушан в спешен порядък в Народното събрание относно намеренията на правителството за бъдещото изграждане на АЕЦ "Белене". Това съобщи за "Старозагорски новини" Иван Иванов.

"Изслушването ще бъде първа точка от дневния ред на парламента в петък, от 9.00 часа. Министър Трайков ще направи експозе по въпроса, а след това всяка парламентарна група ще има правото да зададе по два въпроса на министъра", информира Иван Иванов.
"Синята коалиция" засега е единствената парламентарна група, която е категорично против втората ни атомна електроцентрала да бъде изградена със заем от 2 млрд. евро, които да бъдат предоставени от руската държава. Същевременно през последните дни бяха изказани диаметрално противоположни мнения по въпроса от икономическия министър Трайчо Трайков и от вицепремиера Симеон Дянков след преговорите с руския енергиен министър Сергей Шматко, пише вестник Старозагорски новини.
"Премиерът Бойко Борисов също говори едно, че второ, че трето по въпроса... Сигналите от правителството са противоречиви, затова и настояваме за изслушването на министър Трайков в парламента. "Синята коалиция" е категорично против изграждането на АЕЦ "Белене" поне по три причини. Първата и най-важна е липсата на осигурено финансиране. Ако, както се твърди, централата ще струва 10 млрд. евро, от които Русия ще осигури 2 млрд., то откъде ще дойдат другите 8 млрд. евро? Втората причина е липсата на икономически анализ, дали към 2025-2030 година България ще има нужда от тази мощност от 2000 мегавата, ще има ли страни в региона, които ще имат нужда от българската електроенергия? И третата причина е свързана с това, че няма никаква яснота къде ще бъдат съхранявани отработеното гориво и радиоактивните отпадъци", коментира вчера за областния всекидневник народният представител от "Синята коалиция".

Още новини