Начало Новини Актуално Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Енергийната стратегия на страната да бъде приемана от парламента, а не само от

Иван Иванов, депутат от Синята коалиция: Енергийната стратегия на страната да бъде приемана от парламента, а не само от кабинета

Актуално

Старозагорският депутат от "Синята коалиция" Иван Иванов и председателят на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Мартин Димитров са депозирали в деловодството на Народното събрание предложение за изменение в Закона за енергетика, според което енергийната стратегия на страната да бъде одобрявана занапред не само от правителството, а и от парламента.

Това съобщи Иван Иванов. "В сряда това наше предложение ще бъде обсъдено в парламентарната комисия и се надявам то да бъде одобрено от членовете й", каза депутатът от "Синята коалиция".
В петък министър Трайчо Трайков отговори в пленарна зала на два актуални въпроса на старозагорския народен представител. Първият се отнасяше до загубите, които страната ни е претърпяла и ще претърпи в резултат на подписаното през 2006 год. по време на тогавашния енергиен министър Румен Овчаров допълнително споразумение (т.нар. No 11) между "Булгаргаз" и руската компания "Газпром". Министър Трайков съобщи, че до този момент загубите за българския бизнес и домакинствата възлизат сумарно на 304.5 млн. долара. Екстраполацията на тези сметки сочи, че през следващите две години сборът на претърпените щети ще достигне общо между 700 и 800 млн. долара, което според курса долар/лев към днешна дата означава загуби за около 1 млрд. лв. , пише вестник Старозагорски новини.
До края на годината правителството ще изработи новата енергийна стратегия на страната. Това обеща пак в пленарна зала министър Трайков в отговор на второто актуално питане на старозагорския депутат Иван Иванов. До края на юни 2010 год. пък кабинетът щял да бъде готов с чисто нов проект на Закон за енергетиката.
"Настоях енергийната стратегия да бъде депозирана в парламента не по-късно от 15-20 декември. Освен това предложих на министър Трайков и нещо, за което Европейската комисия настоява - държавната Агенцията за енергийна ефективност да бъде извадена от състава на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да може да се развива самостоятелно, както изискват директивите от Брюксел", информира още Иван Иванов.

Още новини