Начало Новини Актуално Иван Искров: Три мита за икономиката ни

Иван Искров: Три мита за икономиката ни

Актуално

Управителят на централната банка Иван Искров очерта три мита за икономиката ни, които битуват у чуждите инвеститори. Първият е свързан с дефицита по текущата сметка и с факта, че в условията на криза валутните резерви на БНБ ще се стопят и бордът нямало да издържи. Тези опасения не се потвърдиха, резервите на банката са същите - за 2009 г. те са 12.9 млрд. лв., а през 2008 г. са били 12.7 млрд. лв.

Вторият мит е, нефиксираният валутен курс не позволява на страната ни да се адаптира и така ние не сме конкурентоспособни. Данните показват, че износът ни и БВП не са по-лоши от тези на страните с плаващи валутни курсове. Дори обратното, фиксираният курс дава стабилност на чуждите инвеститори.

А третият е, че ще има лавина от лоши кредити, недостиг на ликвидност, а чуждите банки ще се изтеглят от България. Факт е, че печалбата на банковата система пада двойно, но трезорите са с положителен финансов резултат. Банките майки не само че не са се оттеглили от пазара ни, но и са се ангажирали пред БНБ да развиват поделенията си.
Излизането ни от кризата ще си проличи най-вече от експортно ориентираните отрасли, каза още Искров. Той допълни, че в някои сектори като добивната и ' преработващата промишленост вече се наблюдава ръст. Излизането на Европа от кризата щяло да издърпа и нас. Има обаче и проблеми, които сами сме си навлекли на главата - безумните инвестиции в строителството, каза още централният банкер. По думите му трябва да сме готови да си платим цената
за това презастрояване, пише вестник Пари.
Искров отново напомни, че България е една от малкото страни в света, където не е имало банкова криза. Той уточни, че у нас няма криза и на публичните финанси.

Още новини