Начало Новини Актуално Иван Бойков: Българска фирма би трябвало да спечели конкурса за автомагистрала Тракия

Иван Бойков: Българска фирма би трябвало да спечели конкурса за автомагистрала Тракия

Актуално

Българските фирми, които се явяват в консорциум на конкурса за автомагистрала Тракия, имат всички шансове да го спечелят, заяви Иван Бойков - изпълнителен директор на Камарата на строителите. По думите му те отговарят на поставените условия - да са направили минимум 200 млн. лв. обем в подобна дейност в последните 5 години, да имат финансова стабилност и финансови гаранции.

Единият консорциум е голям - само от български фирми, а други две български фирми играят в група с чужди фирми, припомни Бойков. Има и смесени консорциуми, има и два чисто български, уточни още той. Изпълнителният директор на Камарата на строителите бе категоричен пред вестник Земя, че българските фирми са в състояние да предоставят финансови гаранции и да докажат финансова стабилност. Пред Агенция КРОСС той коментира и състоянието на строителния бизнес в България. Строителството като цяло има спад, но в този обем, който се изпълни миналата година, има български фирми, които работиха. Кризата е главно във високото жилищно строителство - над 30 % спад, в инфраструктурата спадът е само 2-3 % по статистика, посочи той.

Пазят здраво офертите за магистрала Тракия

При изключително големи мерки за сигурност ще работи комисията от девет души за избор на изпълнител на строителството на лот 2 на автомагистрала „Тракия", каза регионалният министър Росен Плевнелиев. Осем са кандидатите, които подадоха тръжни документи, Това са турската компания „Доуш", австрийската „Щрабак", Консорциум „Български автомагистрали" - „Главболгарстрой " и Автомагистрали „Черно море", гръцката „Терна ле", „Алпине холдинг пътища", „Обединение магистрала Трейс", гръцката „Актор", Дружество по ЗЗД Конструктор „Тракия". Офертите са на водещи компании от региона - хърватски, гръцки, турски, български, като част от тях са обединени в консорциуми, а други участват самостоятелно, обясни министър Плевнелиев. Наблюдатели са асоциация „Прозрачност без граници", браншова организация Камара на строителите.", обясни още министърът. Ден след като се отворят техническите оферти, те ще бъдат транспортирани в Министерството на отбраната, където в специална зала с мерки за сигурност - такива, каквито са в НАТО, комисията ще работи абсолютно необезпокоявано, без мобилни телефони и при пълна
независимост, каза още Плевнелиев. До месец и половина максимум комисията трябва да избере изпълнителя, подал най-добрата оферта. На 3 май по план се предвижда да започне строителството на участъка от Стара до Нова Загора. Процедурата за лот 3 ще бъде стартирана до края на януари. Процедурата за лот 4 ще стартира до края на февруари по график.


Кои са кандидатите


1. Доуш - турската компания участва в повечето по-големи инфраструктурни търгове у нас. Тя бе неизменен кандидат и на провалените досега конкурси за магистрала "Тракия". Турската компания построи участъка Карнобат-Бургас. Фирмата бе избрана и да изгражда втория метродиаметър в София - от пътен възел "Надежда" до бул. "Черни връх". Тя спечели с цена от 329 млн. лева, която според експертите бе с минимална печалба. Разразилата се криза и падналата цена на материалите и труда обаче показаха, че компанията си е направила добре сметката.

2. Щрабаг - австрийската компания построи новия терминал на летище София. Компанията регистрира и рекордни забавяния при обновяването на пътя от Видин до Монтана. Фирмата ремонтира и участъка между Жерково и Ботевград от магистрала "Хемус", работата по който също закъсня с няколко месеца.

3. Обединение "Български магистрали". В него влизат едни от най-големите родни строителни фирми - "Главболгарстрой" със собственик Симеон Пешов - председател на камарата на българските строители, и "Автомагистрали Черно море". Първата е строила цели градчета в Русия, ваканционни комплекси по родното Черноморие и околовръстния път на София. Втората е работила по програма "Транзитни пътища 4" и е построила участъка Каспичан-Шумен от магистрала "Хемус". При предходния търг двете компании отново участваха заедно.

4. "Терна" - гръцката компания е единственият нов участник в поредния търг за аутобана. У нас компанията изгражда търговския център на веригата "Карфур" в София срещу 123 млн. евро. У нас е известна и с проекта за удвояване и електрификация на жп пътя Пловдив-Свиленград, който се забави с години.

5. Консорциум между "Холдинг пътища" на Васил Божков и австрийската "Алпине". Българската компания е сред лидерите в строителния бранш у нас, извършва десетки ремонти на шосета и зимна поддръжка на пътища. Австрийската компания строи в консорциум хидровъзел "Цанков камък", както и каскадата "Горна Арда".

6. "Обединение магистрала Трейс" - "Трейс груп" с мажоритарен собственик Николай Михайлов и СК-13. Двете фирми заедно строят отсечките от жк "Младост 1" - бул. "Цариградско шосе" и от бул. "Патриарх Евтимий" - НДК - бул. "Черни връх" на столичното метро. "Трейс груп" има и опит в строителството на магистрала "Тракия", защото изгради участъка Оризово-Стара Загора от аутобана.

7. "Актор" - гръцката компания участва и в последния провален търг за аутобана. Тя е сред най-големите в Гърция. Има опит в изграждането на метрото в Атина и на редица обекти за олимпиадата през 2004 г. Зад граница има обекти в Кувейт и Дубай. У нас е избрана за реконструкцията на Синдикалния дом и изграждането на подземен паркинг в Пловдив.

8. "Конструктор Тракия" - водеща е хърватската "Конструктор инженеринг", която участва самостоятелно в предходния търг за аутобана. Сега силите на компанията ще бъдат подсилени и от подизпълнителя "Пътни строежи" - част от компанията "Мостстрой" на бизнесмена Васил Божков.

Още новини