Начало Новини Актуално Италианският енергиен гигант Енел планира да продаде ТЕЦ Енел Марица Изток 3

Италианският енергиен гигант Енел планира да продаде ТЕЦ Енел Марица Изток 3

Актуално

Заради финансовата криза и натрупани чисти дългове от над 50 милиарда евро италианският енергиен гигант Eнел може да излезе от българския пазар, като продаде 73-процентния си дял в ТЕЦ Енел Марица Изток 3 край Гълъбово. Това обяви в Лондон изпълнителният директор на италианската енергийна компания Фулвио Конти.

Конти подчерта, че има проявен конкретен интерес за централата от страна на други компании и допълни, че Енел обмисля предложенията. "Причината за продажбата не е, че не сме доволни от българския пазар. Свързана е с факта, че имаме един-единствен актив и не успяхме да увеличим размера си за да се интегрираме вертикално като продаваме електричество директно на пазара или да имаме възможности за дистрибуция", каза Конти.
Компанията е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" от 2003 година насам, припомня Дарик радио. Освен топлоелектрическата централа, италианската компания е собственик на седем ветрогенератора по три мегавата в района на село Камен бряг. Ръководството на "Енел" е в Лондон, за да представи финансовите си резултати за миналата година и бизнес плана си за следващите 5 години. През 2009-а приходите на "Енел" са се увеличили с 4,7 на сто прямо предходната 2008-а до 64 милиарда евро. Чистата печалба на групата за миналата година е 5,395 милиарда евро. Натрупаният дълг на енергийния гигант обаче надхвърля 50 милиарда евро. Намеренията на "Енел" са да намали дълговете си с около 5 милиарда евро до края на следващата година. За следващите 5 години групата ще отдели 1 милиард евро за иновации и подобряване качеството на живот в районите, в които оперира.

Още новини