Начало Новини Актуално Италианските промишлени и финансови групи са със сериозни планове за развитие в България

Италианските промишлени и финансови групи са със сериозни планове за развитие в България

Актуално

Енел има важни инвестиционни програми в областта на вятърните и фотоволтаични паркове, УниКредит Булбанк ще отпуска кредити на малки и средни предприятия, казва посланикът на Република Италия в България Стефано Бенацо. На 15 октомври в София пристига премиерът на Италия Силвио Берлускони.

Н. Пр. г-н Стефано Бенацо е роден на 3 юни 1949 г. Постъпва на работа в Министерството на външните работи през 1974 г. От 1976 до 1980 г. е втори търговски секретар в посолството в Бон. Бил е търговски съветник (1986-1989) в посолството във Вашингтон, където от 1996 до 2001 г. е първи политически съветник, министър- съветник. В посолството на Италия в Москва е първи секретар (1980-1983), първи политически съветник (1989-1993). През 2000 г. е повишен в ранг пълномощен министър. От 2001 до 2003 г. е посланик на Италия в Минск, след което става помощник дипломатически съветник на италианския президент. От 16 май 2008 г. е посланик на Италия в Република България.

* * *
- Г-н посланик, на 15 октомври в София пристига премиерът на Италия Силвио Берлускони по покана на българския му колега Бойко Борисов. Какво може да очакваме от тази визита и от двустранните разговори?
- Визитата на премиера Берлускони е много важна, тъй като идва на 130-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Италия. Това е и първо посещение на правителствен глава в София, откакто правителството на Борисов пое функциите си. Тази визита се очаква да излъчи силен импулс за консолидиране на двустранните връзки.
Очакваме потвърждение, че Италия ще продължи да помага на България в нейните усилия да се доближи до европейските стандарти.
Италия очаква българското правителство да потвърди своя ангажимент за създаване на все по-благоприятен климат за чуждите инвестиции – стари и нови. Нашите италиански предприемачи се надяват да получат по-голяма яснота за условията , при които могат да работят тук.

- Какво е влиянието на световната криза върху италианските инвестиции в България?
- Търговският стокообмен между Италия и България, който бе в постоянен и динамичен растеж през цялата 2008 година, бе засегнат от кризата и през първите пет месеца на текущата година силно се сви до 968 млн. евро спрямо 1,4 млрд. евро за същия период на 2008 г. Общо през 2008 г. стокообменът беше за над 3 млрд. евро.
Италианските инвестиции в България, които през това десетилетие бяха започнали да нарастват още по-бързо от търговията, също са се свили, намалявайки ръста на производствения капацитет. Това явление също може да бъде обяснено с необичайната едновременност на рецесията и в двете страни и с рестрикцията на кредитите за търговията, дължаща се на финансовата криза.
За щастие в последните месеци се появиха много сигнали за възможно подобрение на конюнктурата.

- Има ли италиански компании, които са се отказали от своите работни проекти в България, или не?
- Има изолирани случаи, но като цяло най-жизнената част от италианското предприемачество в България показва, че знае как се реагира при криза. Говорим за хиляди фирми, които през последното десетилетие поеха различни пътища на интернационализация, изнасяйки част от производството си.
Мерките, приложени от тези предприятия, са различни и понякога техните решения не са безболезнени. Някои от тях разшириха радиуса си на действие в съседни страни, други инвестират в обучение на персонала, трети започнаха структурни реформи, но има и такива, които трябваше да съкратят персонала си, или да затворят временно някои мощности.

- „Енел“ възнамерява да продължи да инвестира в България. В кое направление?
- „Енел“ е на първо място в Италия и на второ място в Европа сред доставчиците на електроенергия. Тя присъства в България от 2003 г., когато придоби контрола върху една от главните централи на страната – „Марица-изток 3“ – комплекс, който наскоро модернизира и рехабилитира с развитието на нови технологии, опазващи околната среда.
„Енел“ работи активно също и в областта на възобновяемата енергия и в изследването и развитието на нови екосъвместими технологии. Мисля, че има важни инвестиционни програми в България в областта на вятърните и фотоволтаични паркове.
Но както „Енел“, така и други италиански промишлени и финансови групи гледат напред въпреки кризата. „Финмеканика“, ЕНИ, „Едисон“, ВЕЦ - Своге, УниКредит Булбанк и много други са със сериозни планове за развитие в България.

- УниКредит Булбанк е с най-висок рейтинг сред банките в България. Може ли да се очаква и други италиански банки да дойдат тук?
- В сегашните трудни макроикономически условия УниКредит Булбанк показва, че е добре капитализирана и в състояние да предоставя финансиране и наличности на инвеститорите. Отскоро е известно, че в рамките на съвместния проект с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) тя ще отпуска кредити на българските малки и средни предприятия (МСП), които ще запазят или създадат нови работни места във водоснабдяването, промишленото строителство, дистрибуцията на електричество и газ за 30 млн. евро.
Колкото до възможността други италиански банки да дойдат в България, трябва да кажем, че в цяла Източна Европа има широко присъствие на италиански предприятия, които през годините са изнесли доста от производството си и това е силно притеглящ фактор за италианските банки. Разбира се, световната финансова криза не улеснява инвестициите и това важи в още по-голяма степен за банките. Въпреки това българският финансов пазар е още в началото на своето развитие, така че никога да не казваме никога...

- Италианските фирми интересуват ли се от екологични проекти в България?
- Софийският офис на италианския Институт за външна търговия, който работи в тесен контакт с посолството, отбелязва нарастващо внимание на италианските предприемачи към България в първото шестмесечие на годината. Това са предприятия и предприемачи, които търсят нов излаз, нови възможности и сдружения, идеи и стимули да излязат от кризата възможно по-скоро.
Конкретно, в областта на околната среда и екологията има интерес към участието в търгове, обявени от български общини за строежа и модернизацията на пречиствателни съоръжения за отпадни води, обработка на отпадъци, ВиК инсталации.

- Преди доста години Италия загуби европейско финансиране, защото не можа да се справи с някои европейски програми. От кои грешки на Рим може да се поучи София? Какви съвети можете да дадете на новите управляващи в това отношение?
- Слаба информираност за големите възможности, които дава ЕС, административна неефикасност, сложни процедури, объркан диалог между отговорните институции. Много и различни са причините, които навремето попречиха на Италия да усвои по-добре европейските фондове. Жалкото е, че се провали възможността те да бъдат употребени в южните региони на Италия – първите получатели на финансирането.
Но ние се поучихме от грешките си и сме готови да помогнем на българските власти и институции, които управляват европейските средства. Нещо повече, ние вече го правим с проектите за административно побратимяване и техническа помощ. Много често механизмът засича от страх да бъдат приложени санкции или да не се сгреши. А по време на световна рецесия да не се усвоят европейски фондове е много тежък грях.

- Какви ще бъдат Вашите приоритети като посланик до края на мандата Ви?
- Задължително е посолството, Институтът за външна търговия в София, Италианският културен институт в София, Италианската търговска камара в България, Консултативният комитет на италианските предприемачи в България, представителствата на италианските региони в София, почетните италиански консули в България да продължат да подкрепят италианското предприемачество и култура.
Освен желанието ми за подобряване и интензифициране на и без това чудесните от всяка гледна точка двустранни отношения, по време на моя мандат аз започнах много инициативи, на които особено държа и които може би излизат извън нормалната дипломация, но точно поради това представляват за мен допълнително предизвикателство. Една от най-важните се отнася до превенцията и борбата срещу рака на гърдата. Италия има дълъг опит в това отношение и бих искал да дам на България възможност да извлече полза от него.
Друга важна инициатива засяга културния туризъм, който в Италия е от повече от 500 г. България притежава огромен художествен, исторически и археологически потенциал и аз съм убеден, че тя има перспектива да развие своя културен туризъм. Струва ми се обаче, че това неизчерпаемо богатство на забележителности не е достатъчно изтъквано. Така че моето намерение е да предложа италианския опит, за да може България да увеличи възможностите си за привличане на структурни фондове от ЕС или от кредити на чуждестранни инвеститори и да създаде подходяща инфраструктура и да развие автентична предпримаческа култура в този сектор.
През изминалите месеци Италия и България започнаха много подробно проучване на възможностите на всички обекти на културния туризъм в България, оценен по достойнство от ЕС, и което – доколкото знам – ще бъде възприето от българското правителство като програмен документ.
Тази година честваме и 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България и много прояви преминават под знака на това важно събитие. През октомври годишнината ще бъде отбелязана със съвместно издаване на две възпоменателни пощенски марки от българска и италианска страна. Освен това стартирах и инициатива за построяването на статуя на Гарибалди в София. Проектът на скулптора е прекрасен, мястото е вече избрано, и от Софийска община изразиха максимална готовност за съдействие.

- Кога ще видим все пак повече италиански туристи в България?
- Италианските туристи в България стават все повече, тенденцията със сигурност е положителна. Но, разбира се, може да се направи повече. Това е една от причините, поради които започнах моята инициатива за културния туризъм. България трябва постепенно да реализира една пълна и пъстра туристическа оферта, да излезе извън нормалните почивки на планина и море, и да предлага археология, еногастрономия, уелнес, чудесните манастири, пръснати из цялата страна.

Интервю на вестник Класа

Още новини