Начало Новини Актуално Италианци ще правят в Чирпан сирене моцарела от биволско мляко

Италианци ще правят в Чирпан сирене моцарела от биволско мляко

Актуално

В Чирпан успешно работи заводът за замразени плодове и зеленчуци, който е създаден от гръцки инвеститор. Скоро се очаква да започне работа и завод за пресовани дървесни плоскости. Той също е гръцка инвестиция, казва Васил Донев, кмет на Чирпан.

- Г-н Донев, какво се случва с бизнеса в Чирпан? Как се отразява кризата? Много от големите фирми В града се оказва, че вече не са толкова многолюдни, а са претърпели сериозни съкращения?
- Бизнес в Чирпан имаше много интересен и разнообразен през 80-те, 90-те години, но, според мен, голяма част от предприятията поради лошата приватизация след това са останали да работят на пълни обороти с намалени производствени мощности. Оборудването им остана напълно морално и физически изхабено, което е друга пречка. Заради намалелия обем на работа, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КАДРИТЕ НАМЕРИХА ПРЕПИТАНИЕ В СЪСЕДНИТЕ ГРАДОВЕ - СТАРА ЗАГОРА И ПЛОВДИВ Пътуват доста добри специалисти, това не им пречи, но пък се отразява на възраждането   на   тези предприятия, защото без квалифициран персонал не става. От друга страна, зависи и от стандарта на живот, все пак, за да се върнат тук тези хора, трябва да имат и добро заплащане, мотивация.

- Каква е средната заплата в Чирпан? Каква е безработицата?
- Преди две години СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ПРИ НАС БЕШЕ 268 ЛЕВА, което е крайно ниско. За последната година не мога да кажа, но при всички случаи сме доста под средното ниво за Старозагорска област. Колкото до безработицата към края на м.г. беше 8,75 процента, според Бюрото по труда. Има и с крита безработица и скрита заетост.

- Кои са водещите фирми в момента в града?
- В сферата на машиностроенето, с хидравлика-завод Бъдещност, навремето БЕШЕ МНОГО ГОЛЯМО ПРЕДПРИЯТИЕ, РАБОТЕЩО, С ОКОЛО 2 ХИЛ. ДУШИ, А В МОМЕНТА НЯМАТ И 200. Сега там имат политика на компютъризация и автоматизация на производството, за използването на по-малко работна ръка и повече машинна техника. Смятам, че минаха първия етап на преоборудването и това беше причина за съкращенията, не само финансовата криза.
Друго характерно за Чирпан е шивашката промишленост. Една от сериозните фирми в града е Чарита, където се трудят над 100 души. Тя беше емблема е града преди години, за съжаление и там кризата оказа влияние. РАБОТЕХА ПРЕДИМНО С ГЕРМАНИЯ НА ИШЛЕМЕ, но това е сезонна, частична работа, не е нещо постоянно и сигурно като доходи. Конкуренцията в шивашката промишленост всъщност е голяма. Имам предвид други по-малки шивашки фирми в този бранш. Например, димитровградската фирма Фея, която има при нас изнесено шивашко производство и магазин за продажба на фирмените облекла.

- Има ли външни инвеститори?
- Заводът за замразени плодове и зеленчуци при нас, който се развива много добре, е с гръцки инвеститор. Освен него, ОЧАКВАМЕ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ДА ЗАРАБОТИ ЗАВОД ЗА ПРЕСОВАНИ ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ, ГРЪЦКА ИНВЕСТИЦИЯ. Направиха инвестицията за преоборудването с машини. Смятам, че до година - две заводът ще заработи на пълен капацитет и в него ще намерят работа около 300 човека.

- Според мнозина, освен кризата, и магистрала  Тракия влияе...
- И кризата, и магистралата се отразиха чувствително на бизнеса. Много от крайпътните заведения затвориха. Но не бива да се оправдаваме само с това, магистрали има в цяла Европа. В крайна сметка на това не бива да се гледа като на пречка за бизнеса, а по-скоро като предпоставка за развитие.
Може би за развитието на фирмите по-скоро пречи липсата на квалифицирани кадри. Трудно се намират примерно работници от специализирани професии като мотокаристи, заварчици, оксиженисти, елтехници.

- Общината правили опити да помогне на бизнеса и как?
- Помагаме им по няколко начина. Единият от тях е със съвети за правене на проекти, например по оперативна програма за конкурентоспособност на българската икономика, която дава възможност за преоборудване с машини. ИМА ИНТЕРЕС КЪМ ПРОГРАМИТЕ И  ПРОЕКТИТЕ, НО ИМА И ЕДНА НЕДОВЕРЧИВОСТ, че няма да се получи. Може би, защото хората, като са лъгани и преди, са загубили вяра, но въпреки всичко, според мен, това е пътят.
Правим всичко възможно да привличаме и още външни инвеститори. Скоро имахме разговор с италианска фирма, която търси терен за производство на маркировъчна боя за пътна настилка. Сега чакаме от тях официално писмо с намеренията им, за да стартираме по-нататък процедурата. Продадохме наскоро и терен от 4 дка на друга италианска фирма, която ще прави при нас мандра за производство на сирене моцарела от биволско мляко. Има биволска ферма в чирпанското село Димитриево и така те искат да затворят цикъла.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини