Начало Новини Актуално Историята на самолетостроенето в Казанлък разказват в изложба

Историята на самолетостроенето в Казанлък разказват в изложба

Актуално
самолетиФотографска изложба Самолетостроенето в Казанлък откриха в единствения в страната Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Организаторите приканват любителите на историята на българската авиация да споделят своите фотографски спомени.
За приноса на българската авиация към световната наука и самолетостроене още от началото на 20-ти век припомни военният летец и преподавател Нено Влайков, депутат в 43-то Народно събрание. С примера за изобретателя, инженер и авиатор Асен Йорданов Нено Влайков потвърди достойното наследство от български умове, допринесли за развитието на световната авиация и призова присъстващите Да се гордеем с миналото си и потенциала на българската нация за по-добро бъдеще!.
Експозицията от около 70 снимки представя изключително редки фотоси за близо 90-годишната история на българската авиация в Казанлък,грижливо събирани и съхранявани през годините от проф. д.в.н. полк. Димитър Недялков, дългогодишен преподавател във Военна академия Георги Сава Раковски, сочен за един от най-възрастните военни летци на България и Европа, които продължават да летят.
Посетителите могат да проследят държавната политика от 20-те години на миналия век, когато приоритет е не вносът, а строителството на самолети, преместването на Авиационното училище от Божурище в Казанлък, краткото сътрудничество с чешка фирма в Града на розите и последвалото партньорство с италианска компания, изцяло държавния контрол след 1942г., изграждането на компетентни авиационни кадри за интензивното производство на самолети в Казанлък - до залеза на авиацията в цяла България в началото на 50-те години на миналия век.
Историята на авиацията в Казанлък може да бъде разгледана в уникални фотографии до 5-ти март, т.г., включително. Разказ за процъфтяващата традиция в авиационната мисъл, която няма своя категоричен исторически завършек и може би, има своето продължение в бъдеще.

Още новини