Начало Новини Актуално Испанските инвестиции в България надхвърлят 880 млн. евро

Испанските инвестиции в България надхвърлят 880 млн. евро

Актуално

Испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания отчете министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той проведе среща с представители на испанския бизнес у нас. Дискусията е част от инициативата закуска с инвеститори, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.

По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании, които са разкрили над 3000 работни места. Секторите, в които са съсредоточени, са туризъм, хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и др.

Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави, подчерта министър Стоянов. Той цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1,7 млрд. евро за 2021 и бележи ръст от 35%. Данните са повече от добри, но целта е да говорим не само за успехите, които постигате, но и за трудностите, които срещате. Вратата ми е винаги отворена за компаниите в българската икономика и се надявам заедно да търсим решенията за гарантиране на икономически ръст, каза още Никола Стоянов.

Участие в срещата взеха представители на над 20 испански компании. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

Още новини