Начало Новини Актуално Испанската компания Електра изгражда вятърна централа с мощност от 100 мегавата

Испанската компания Електра изгражда вятърна централа с мощност от 100 мегавата

Актуално

Испанската компания "Електра" ще започне изграждането на нов ветроенергиен парк в Централна България. Мощността на централата ще бъде 100 мегавата, съобщиха от компанията. За целта "Електра" е купила 5 хил. декара земя. Това не е първият проект на испанците у нас.

Те стъпиха в България преди повече от година с намерението да участват в изграждането на екологични електроцентрали, най-вече вятърни, пише вестник Стандорт.  Инвестиционните планове на испанците са за 650 млн. евро, които ще бъдат вложени за 4 години. "Електра" вече има участие в няколко вятърни паркa в Южна България, завод за биогориво и две инсталации за производство на ток от биомаса.

* * *

Испанци ще строят вятърен парк с мощност 100 мегавата в Централна България. За целта те купили 5000 дка земя, пише вестник Монитор. До момента фирмата има участие в няколко проекта в България, които са в процес на реализация - вятърни паркове в Южна България с обща инсталирана мощност 480 мегавата, завод за биогориво с капацитет 30 хил. т годишно. Както и две инсталации за производство на ток от биомаса с обща мощност 19 мегавата, съобщиха от "Електра холдинг".

Изпълнителният директор Хосе Оскар Лейва Мендес обяви, че компанията се придържа към програмата за развитие на холдинга в страната, въпреки икономическата криза. Планираните инвестиции до 2012 г. са в размер на 650 милиона евро.

Още новини