Начало Новини Актуално Испания променя конституцията си, за да избегне евентуален бюджетен дефицит

Испания променя конституцията си, за да избегне евентуален бюджетен дефицит

Актуално
испания

Долната камара на испанския парламент одобри промени в конституцията на Испания, въвеждайки клаузи за балансиран бюджет. Решението, което беше одобрено с огромно мнозинство, получи положителен отзвук на международните пазари, но разгневи много испанци. През следващата седмица реформата в конституцията ще бъде гласувана в испанския сенат.

Испанските депутати от Долната камара одобриха решението с 316 гласа "за" и 5 "против", с което бе постигнато необходимото мнозинство от три четвърти от гласовете.
Така страната става поредната в ЕС, която решава да запише в основния си закон бюджетни параметри, гарантиращи избягването на бюджетен дефицит. България също е в процес на записване в конституцията си ограничения в дефицита, разходната част и квалифицирано мнозинство за промяна на данъците.

Същевременно данни показаха, че броят на безработните в Испания продължава да расте и през август. Процентът на безработица се е увеличил с 1,25% за месец, с което общият им брой е достигнал 4,13 млн. души. През март безработните испанци стигнаха 4,33 млн. души, най-големият брой за последните 15 години, откакто се води подобна статистика.

Испанската безработица достигна 20,89 % през втората четвърт на 2011 г. и е най-високата сред развитите страни.

Още новини