Начало Новини Актуално Искри между ветеринари и община заради бездомните животни

Искри между ветеринари и община заради бездомните животни

Актуално
котка

Между ветеринарите и общинското ръководство в Казанлък присвятка искри на напрежение заради предстоящата през почивните дни кастрация на бездомни кучета и котки. Тя ще бъде извършена от Австрийско-българската организация за защита на животните, с която Общината работи от 2005 г.

Всяка година ветеринарни специалисти от Австрия пристигат в града на розите, за да извършат кастрирането в приюта за бездомни животни, който е построен със средства от спечелен проект.

Според ветеринари от Казанлък, предстоящата инициатива грубо нарушава Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България. Там е написано кой има право да практикува такива дейности.
Според лекарите от Казанлък, Общината неглижира тяхната дейност с пренебрегването им. Те са категорични, че в града няма лечебно заведение, което да отговаря на всички изисквания на Закона за извършването на манипулацията.
Задължение на Общината е да хваща бездомните животни и да ги настанява в приюти за временно настаняване. Но най- напред трябва да се тръгне от идентификация на животните - да се знае колко животни има, кои са техните собственици и как да се процедира с тях, смятат лекарите.
„Всички тези кучета и котки, които Общината призовава да бъдат доведени за кастрация, още през миналата година трябваше да им бъдат поставени микрочипове, но това не се прави“, казва д-р Димитър Бяндов. Той допълни, че, според Закона за хуманното отношение към животните, трябва да има лицензиран транспорт, с който те да бъдат отвеждани за манипулации, а в Казанлък бездомните кучета се прибират с микробуса, който поставя скобите на неправилно паркиралите автомобили.
Според становище на Община Казанлък, приютът за бездомни животни отговаря на всички изисквания на Наредба № 41 на Министерството на земеделието и храните, за което има извършени многократни проверки и съставени констативни протоколи. Съгласно чл. 102 от тази наредба, приюти, в които се настаняват безстопанствени кучета и котки, може да извършват и дейности като кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, маркировка и връщане на животните по местата, от които са взети. От Общината посочват още, че в приюта работи ветеринарен лекар на трудов договор, който отговаря на изискванията на Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари и извършва кастрациите. Заместник-кметът Зелвер Касабова е категорична, че Община Казанлък маркира животните с жълта ушна марка с пореден номер. Тя подчерта, че на приюта за безстопанствени кучета е дарен микробус, отговарящ на всички изисквания и е обозначен със стикери, но той временно е бил използван за обслужване на други звена от Общината. Касабова каза още, че, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.
При регистрацията той поставя татуировка или микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното. След това ежемесечно лекарят изпраща данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в Общината.
„Всички тези задължения за регистрация на домашните кучета са на частно практикуващите ветеринарни лекари, но нито един досега не е предоставил нужната информация в Общината“, категорична е Зелвер Касабова. Тя подчерта, че таксите, които се събират за притежание на  домашни кучета, съгласно Закона за местните данъци и такси, се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. От 2007 година досега събраните такси за притежаване на домашно куче в Община Казанлък са на стойност 4612 лева, като най-много от тях са събрани от началото на тази година - 4103 лева. Миналата година те са били едва 133 лева.

Информация: вестник Новината

Д-р Генко Митрев

Още новини