Начало Новини Актуално Искат ренесансов шедьовър в Художествената галерия в Стара Загора

Искат ренесансов шедьовър в Художествената галерия в Стара Загора

Актуално

картина Ренесанс

Ренесансовият шедьовър Пожертването на Исаак от Авраам, рисуван от Лодовико Чиголи, може да краси старозагорската Градска художествена галерия. Платното бе внесено контрабандно у нас и вече осма година се съхранява в депото на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ).

Кметът Живко Тодоров изпрати писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и до Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, с молба картината да бъде върната в Стара Загора.
Картината е в лошо състояние за експониране, но е в климатизирано помещение на депото за западноевропейска живопис и няма опасност от повреди, обясни преди време реставраторката Кристина Белева от НГЧИ. Тя била дадена на галерията от прокуратурата, за да я пази като доказателство. Но вече осма година, вместо да виси в изложбена зала, шедьовърът стои скрит в депо.

Според юристи, картината безпроблемно може да стане държавна собственост по давност, още повече че е и контрабандно внесена у нас. И тъй като е намерена тук, градът на липите може да се сдобие с безценния ренесансов шедьовър.

галерия Стара Загора

Платното бе открито от старозагорски антимафиоти на 13 октомври 2004 година при специализирана полицейска операция в дома на 24-годишния Георги Иванов в ромския квартал Лозенец. Тя била открадната от дома на кипърския гражданин Йоргос Киридис в Никозия на 7 май 2003 г., след това била обявена за международно издирване от Интерпол и е с неоценена стойност, казаха тогава от полицията. Картината е била пренесена прегъната, а Георги я постлал като покривка върху спалнята в една от стаите на къщата. Според полицаите, нямало данни той да е пряк участник в кражбата.

Вече осма година обаче неяснотите около по-нататъшната съдба на ценното платно остават. На ход е прокуратурата, която трябва да даде становище по случая. Още навремето бяха коментирани различни варианти. Първият беше, че трябвало да се изчака дали някой ще предяви иск за картината, за което ще трябва да представи документи за собственост. По последни данни кипърецът Йоргос Киридис е починал преди две години. Вероятно има наследници, но поне досега не е известно да са предявявали иск.

картина - Стара Загора

Държавата ни не притежава картина от чуждестранно изкуство с такъв размер, категорична е изкуствоведката Кристина Белева. Според юристи, държавата може да се позове на чл. 80 от Закона за собствеността, който гласи, че движима вещ се придобива по давност с непрекъснато владение в продължение на 5 години (които изтекоха). В същия член се казва още, че който придобие владение на недвижима вещ чрез престъпление (в случая контрабанден внос), не може да придобие собственост по давност. Така че и Георги Иванов, който по последни данни е извън страната, не може да има претенции.

Информация: вестник Новината

Още новини