Начало Новини Актуално Искат ремонт на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Искат ремонт на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Актуално

"Действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по време на председателството на Константин Шушулов бяха абсолютно непрозрачни и политически мотивирани. Заявявам го това категорично и ясно. Ако проследите динамиката, ще видите,че преди избори цената на тока се замразяваше, а след изборите се повишаваше.

Очаквам най после в Народното събрание да влезе едно подготвено от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма изменение в Закона за енергетиката, с което трябва сериозно да бъде редуциран съставът на ДКЕВР от 13 на 5 души и да бъде персонално променен настоящият състав. Там трябва да отидат хора, които действително ще променят цялостното функциониране на комисията, тя да има ясни и прозрачни правила, които да позволят на хората да знаят, че всичко което се върши е прозрачно". Това заяви вчера в Стара Загора народният представител от Синята коалиция Иван Иванов в отговор на въпрос на вестник Старозагорски новини защо в период на криза е необходимо да бъде вдигната цената на еленергията и кой контролира ДКЕВР, която досега не е отказала нито едно искане на електроразпределителните дружества.
Според Иван Иванов много често досега мотивите за повишението цената на тока били измислени. "Най-често се постъпва така - иска се увеличение на тока например с 20%, ДКЕВР се изправя като герой и казва: ние постигнахме увеличение с 10%, тоест намалихме поисканото с 10%, а не се казва защо изобщо цената е трябвало да бъде увеличена", коментира депутатът. Той е категоричен,че в период на криза, когато всички суровини са със занижени цени, електроразпределителните дружества нямат никакви основания за промяна цената на тока.
Според действащото в момента законодателство, ДКЕВР се води  независим държавен орган и парламентът няма никакъв инструментариум да упражни контрол. Единствено омбудсманът на Р България и Комисията за защита на потребителите имали тези правомощия, но досегашните им действия не са повлияли съществено върху решенията на ДКЕВР.
Пред медиите депутат Иванов изрази надежда, че докато се стигне до поредното увеличение на тока, ремонтът на ДКЕВР ще бъде направен.

Още новини