Начало Новини Актуално Искане от Европейския парламент за вдигане на блокадата от българо-гръцката граница

Искане от Европейския парламент за вдигане на блокадата от българо-гръцката граница

Актуално

По инициатива на Илиана Иванова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП българските евродепутати  изпратиха спешно запитване до Европейската комисия относно блокирането на българската граница от гръцки фермери, което противоречи на основни разпоредби на ЕС за свободното преминаване на стоки, хора и услуги през териториите на държавите-членки на ЕС. Подобни блокади на движението между двете държави не са новост и се случват вече няколко пъти през последните години.

Необходимо е да се осигури спазване на основни разпоредби на общностното право, каквото е свободното движение се подчертава в писмото, изпратено от българските евродепутати.

В искането за спешен отговор, Илиана Иванова и колегите й задават следните въпроси:

  • 1. Какви мерки и действия ще предприеме Европейската комисия, за да осигури прилагането на общностното законодателство от страна във възможно най-кратки срокове?
  • 2. По какъв конкретен начин ще съдейства Европейската комисия за изплащане на обезщетения на България и българските икономически субекти, които търпят сериозни финансови загуби?
  • 3. Как Европейската комисия ще си сътрудничи с гръцките власти, за да се увери, че подобни протести на гръцка територията няма да блокират трафика между двете страни в бъдеще?

От 18 януари тази година гръцки фермери ежедневно протестират на територията на Гърция, като блокират пътищата и 3 гранични контролно-пропусквателни пунктове с България. Заради блокадата, трафикът на моторни-превозни средства между двете страни е напълно парализиран, което е пряко нарушение на разпоредбите в Договорите и в частност на свободното движение на стоки, хора и услуги. Българската икономика, бизнесът и всички граждани търпят тежки икономически загуби от над 3 млн. евро дневно от тази блокада.

Още новини