Начало Новини Актуално Ирина Бокова предложи Празникът на розата в Казанлък да се впише в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Ирина Бокова предложи Празникът на розата в Казанлък да се впише в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Актуално
юнеско 1Празникът на розата в Казанлък да се включи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предложи генералният директор Ирина Бокова по време на деловата среща с кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Срещата се състоя в централата на световната организация в Париж.
Ирина Бокова подчерта, че Казанлък е емблематичен с розата иКазанлъшката тракийска гробница и увери, че включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално. През януари 2016 г. комплексът от тракийски паметници в Долината има шанса да влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО. Община Казанлък е подготвила необходимите документи и процедурата е в ход. Очаква се специалисти на ЮНЕСКО лично да посетят Долната на тракийските царе за експертно становище.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова отправи официална покана към Ирина Бокова и нейния екип за посещение на Празника на розата тази година.
На срещата присъстваха още Мария Донска, главен секретар на националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, директорът на Исторически музий Искра Момчил Маринов и двете казанлъчанки, които получиха шанса да участват в представянето на Казанлък във френската столица.

Още новини