Начало Новини Актуално Иран търси развитие на икономическите отношения с България и конкретно със Стара Загора

Иран търси развитие на икономическите отношения с България и конкретно със Стара Загора

Актуално

Голамреза Багери

Посланикът на Ислямска република Иран в България Н.Пр. Голамреза Багери се срещна с председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Поводът за срещата беше желанието и на двете страни да се предприемат конкретни действия за постигане на вече договорено сътрудничество.

Област Стара Загора подписа преди година споразумение за сътрудничество с иранската област Лорестан. Тогава в Стара Загора гостува и бизнес делегация от Иран, водена от областния управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде. Беше подписано и споразумение за сътрудничество и между Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад, представлявана от Хосейн Салахварзи.

На срещата днес в Търговско-промишлена палата - Стара Загора посланик Багери подчерта, че има големи нови възможности за сътрудничество, които могат да бъдат използвани. Дошло е времето да се премине към действия и предложението на Иран е да се продължат бизнес контактите между област Стара Загора и област Лорестан. Иран има интерес от внос на българско птиче и говежда месо, зърно и друга земеделска продукция. България може да се възползва от петрола на Иран и от продукти от химическата промишленост.

През 2011 г. България е изнесла в ИР Иран стоки за 80 млн. долара. Тази сума е на фона на 200 милиарда долара годишен търговски обмен на Иран. На срещата между посланик Багери и Олег Стоилов беше изразено желание търговският обмен между двете държави да нарасне 10 пъти. Реално е да се мисли, че при реални бизнес контакти износът на продукция от предприятията в Стара Загора може много бързо да достигне десетки милиони долара годишно.

За да се случи това ще бъдат подновени разговорите между търговските палати в Стара Загора и Лорестан. Целта е да се проучи взаимният интерес от инвестиции и износ на стоки. ТПП - Стара Загора ще работи и за сформиране на бизнес делегация, която да посети Иран, за да се ускорят бизнес контактите.

Посланик Голамреза Багери уточни, че добро сътрудничество между двата народа може да има и в сферата на културата и на спорта, но се съгласи, че първите стъпки трябва да бъдат направени точно в икономическата област. Колкото повече хората усетят  резултата от взаимните контакти, толкова по-успешни и продължителни ще са те, убеден е дипломатът.

Преди срещата си в Търговско-промишлена палата - Стара Загора Н.Пр. Голамреза Багери се срещна и с областния управител на Стара Загора Недялко Недялков. На нея посланикът също информира, че енергетиката, въгледобивът, преработвателната и хранително-вкусовата промишленост са отрасли, които са добре развити и в двете области и могат да станат обект на сътрудничество. Ислямска република Иран е на първо място в света по производство на общо количество газ и петрол – 650 млн. куб. м. на ден. Само за една година в енергетиката са инвестирани 200 млрд. долара, подчерта посланик Багери. За първи път в Иран се строи електроцентрала, която ще използва въглища, въпреки че страната е на първо място в света по залежи.

В началото на следващата седмица председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов ще проведе разговор с областния управител на Стара Загора Недялко Недялков, за да се съгласуват общи действия от българска страна за постигане на реални резултати в сферата на бизнес отношенията между област Стара Загора и област Лорестан в Иран.

 

посланик Багери Иран Посланикът на ислямска република Иран в България Н.Пр. Голамреза Багери Посланик на ислямска република Иран в България Н.Пр. Голамреза Багери

Още новини