Начало Новини Актуално Ипотпал - или доколко информацията в интернет има нещо общо с истината?

Ипотпал - или доколко информацията в интернет има нещо общо с истината?

Актуално

Нормално е днес всяка фирма да има свое присъствие в интернет. Нормално е да се опитва да увеличи пазарното си присъствие, клиентите и приходите си чрез интернет. Точно това е целта и на една от българските фирми, търгуваща с компютърна техника. Тя организира уеб състезание с награда, равна на десетина средни месечни заплати. Темата на надпреварата се нарича ипотпал.

Целта е въпросната фирма да получи предимство пред конкурентите си и да повиши продажбите си. Как ще го направи? Всеки участник в интернет състезанието трябва да постави връзка към сайта на организаторите. Стотината линка са безценен ресурс и ще повишат рейтинга на фирмения сайт. Има и други директни ползи - повишен трафик (посетители, които може би ще направят покупка), добра реклама, привличане на симпатии от специалисти, които пряко се занимават с компютри, програмиране, дизайн и интернет и т.н. Парите са добре вложени. Ако фирмата се опита да постигне подобен ефект с други методи, много вероятно е да похарчи доста по-голяма сума. Наградата обаче е стимул за участниците. Печели този, който в края на март 2010 г. (в точно определена минута) завоюва първо място при търсене в Google.bg на думата ипотпал.

ипотпал

Въпросната дума

ипотпал

не съществува в речника на българския език. Употребата й на пръв поглед е странно. Ипотпал е комбинация от букви, които са огледално копие на думата лаптопи (написана на обратно). Проблемът в случая е, че стотици сайтове - малки лични блогове, но и страници с утвърдена аудитория, включиха в употреба тази безсмислена дума. Ипотпал не означава нищо, но за да се постигне желания за целите на уеб състезанието резултат, думата трябва да се пише често в текста - някои правят това почти на всеки ред. И това води до куп безсмислени за масовия читател статии. Много от тези текстове са напълно смислени и верни информации, но паразитната дума замества друга, която има отношение към контекста. Към момента текстове с въпросната нищо не значеща дума могат да се намерят вече на повече от 1000 сайта.

Подобен спам в интернет сайтовете е очевиден и малко посетители биха се подвели от написаното. Но в мрежата не са рядкост и случаите на поднасяне на невярна информация. Това се случва и в големи и сериозни сайтове, често и в под формата на лични мнения, но по-често нарочно и с цел да се манипулира читателя, отколкото поради некомпетентност на автора. Интернет придобива и в България все по-голяма роля като средство за предоставяне на информация. И всичко написано е лесно достъпно, в огромно изобилие. Вярвайте му с едно на ум.

Още новини