Начало Новини Актуално ИПИ: Старозагорски регион е сред водещите в страната (видео)

ИПИ: Старозагорски регион е сред водещите в страната (видео)

Актуално

Института за пазарна икономика: Старозагорски регион е сред водещите в странатаИкономическото развитие на Старозагорска област, административното обслужване на бизнеса от страна на общинските администрации, липсата на образователни програми, адаптирани към нуждата на работодателите от кадри, екологията и др. теми бяха обсъдени в Търговско-промишлена палата - Стара Загора на работна среща.

В нея участваха икономистите Калоян Стайков и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, председателят на Палатата Олег Стоилов, изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева, представители на браншови организации и на бизнеса.

Някои от участниците в срещата дадоха добра оценка на взаимодействието с администрацията на община Стара Загора, но призоваха към по-тесен диалог с неправителствените организации, защото ресурсът, с който те разполагат не се използва, а се прибягва до външни консултанти, непознаващи местните проблеми.

Ръководителите и представителите на Центъра за изпитване и европейска сертификация ЕООД, Верея пласт АД и Ате Пласт ООД акцентираха на необходимостта от осъвременяване на образователните програми, ориентирани към подготовка на технически специалисти. Те споделиха и добрите си практики по отношение на наемането и обучението на стажанти. Според тях обаче, стажантските програми трябва да се регламентират и реално да се осъществяват. Тогава няма да бъде лишена от логика идеята те да се признават за професионален опит, коментира Благовеста Шинева - управител на ЦИЕС ЕООД.

Института за пазарна икономика ТПП - Стара Загора

Институтът за пазарна икономика провежда изследване Регионални профили: показатели за развитие с цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България. Според изданието от миналата година, Старозагорска област е с четвъртото най-високо производство на глава от населението през 2009 г. след областите София (столица), Варна и София. Областта е една от малкото, в които БВП на глава от населението продължава да расте през кризисната 2009 г. Силното производство се дължи в най-голяма степен на компании в сектора на енергетиката и свързания с тях бизнес, както и на тежката промишленост, обясниха икономистите Калоян Стайков и Явор Алексиев.

Стара Загора е лидер по ръст на доходите на лице от домакинството през периода 2001-2011 г. Заетостта в областта също са на високи нива.

В Стара Загора се запознахме с много добри примери на взаимодействие между фирмите и неправителствените организации. Има разбира се какво още да се прави и един от примерите е развитието на публично-частното партньорство, коментираха още икономистите от Института за пазарна икономика.

ТПП - Стара Загора - Старозагорски регион е сред водещите в страната

Още новини