Начало Новини Актуално Йордан Николов сезира премиера за нарушения в предишния мандат на Областна администрация

Йордан Николов сезира премиера за нарушения в предишния мандат на Областна администрация

Актуално
Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов информира с писмо министър-председателя Бойко Борисов за проверките на дейността на областната администрация в Стара Загора за периода 2005 -2009 година, които не са констатирали установените от него фрапиращи нарушения на финансовата и бюджетната дисциплина на ведомството.

Йордан Николов сигнализира за лоша финансова дисциплина при изпълнението на бюджета в Областна администрация, която се състои в неразплатени задължения на предишния областен управител към доставчици с общ размер 7392,79 лв. за периода от 2005 – 2009 година, съобщи пресцентърът на Областна управа. Не са нареждани плащания за периода от 2005 до 2009 година на дължими от администрацията данъци и такси, в резултат на което Областна администрация – Стара Загора дължи на общините от областта неплатен данък сгради и такса битови отпадъци в размер на 74 637,19 лв.

Неплатените задължения са за обекти – държавна собственост, които са в управление на областния управител.Според Николов именно по този начин, с неизпълнението на задълженията към фиска на държавата, е формиран бюджетният излишък от 2 милиарда лева на предходното правителство. „Това е поредното доказателство, че тройната коалиция, обявявайки бюджетен излишък при излизане от властта, натовари драстично бюджетния ресурс на държавата, поставяйки новото правителство в ситуация да поеме всички съществуващи неразплатени задължения на ведомствата”, пише в писмото си областният управител.

Сигнал с подобно съдържание той изпраща и до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова. Двете писма са придружени от справка за дължимите данъци и такси от Областна администрация – Стара Загора, извлечения-справки за данък сгради и такси битови отпадъци от отделните общини на територията на областта и сумите, дължими от областната администрация, както и справка за неразплатени задължения на Областна администрация – Стара Загора към доставчици.

Още новини