Начало Новини Актуално Иордан Николов презентира в Брюксел Долината на тракийските царе и Неолитните жилища

Иордан Николов презентира в Брюксел Долината на тракийските царе и Неолитните жилища

Актуално
туризъм Европа

Областният управител на област Стара Загора Йордан Николов участва в конференция на Асамблеята на европейските региони (AER) на тема Бъдеще за кохезионната политика, която се проведе неотдавна в Брюксел. Николов представи пред участниците презен- тация за Долината на тракийските царе край Казанлък и Неолитните жилища в Стара Загора.

Конференцията, посветена на сближаването в Европа и предизвикателствата пред регионите в светлината на предстоящата реформа, събра над 250 участници и експерти, участващи в европейската политика на сближаване. Дискусиите бяха обогатени от присъствието на комисаря за регионалната политика Йоханес Хан.
В разпространено прессъобщение се казва, че въпреки всеобщото задоволство от заключенията в 5- я доклад на ЕК за икономическо, социално и териториално сближаване, Асамблеята на европейските региони (AER) изразява дълбоко съжаление за невъзможността регионите да се включат като пълноправни партньори заедно с Европейския съюз и неговите държави членки.

Ако регионите приветстват целта да поддържат конкурентоспособността и въвеждането на нови методи, отворени за всеки регион, то част от предложените условия за прилагане все още не са задоволителни. Загрижени сме за предложенията на ЕК, че ще се стреми да санкционира региони, като ги лишава от техните структурни фондове, ако не осъществяват структурните реформи, свързани с политиката на сближаване, каза Жан-Клод Гасо, член на Бюрото на AER и заместник-председател на Регионалния съвет на Лангедок-Русийон, Франция, пише вестник Национална бизнес поща.

AER представи Бяла книга за политиката на сближаване, като акцентира на важността да се запази сближаването като цел. За AER целта на сближаването, символ на европейската солидарност, не може да бъде редукция на бюджета.
В дългосрочен план ЕС ще привлече нови страни-членки, поради което би било глупаво да следва политика, която би трябвало да се преразгледа при приемането на нови членове. В тази връзка асамблеята предлага опростяване на правилата за предоставяне и експлоатация на фондовете. Освен брутния вътрешен продукт на глава от населението, като критерий за статуса и нуждите на територията, трябва да бъдат взети предвид нивото на нововъведения, привлекателността на региона и икономическия статус на населението. AER предлага и съществено преразглеждане на подготвителната фаза на териториални проекти за сътрудничество, с цел подобряване на стратегическата интеграция в рамките на регионалните политики.
Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че политиката на сближаване и икономическата стратегия Европа 2020 на Европейската комисия взаимно се допълват. Както бе посочено от Жан-Люк Ванре, министър по външната политика в Брюксел-столица, Европа 2020 е амбициозен проект и този доклад призовава за свързването му с политиката на сближаване.

 

Още новини