Начало Новини Актуално Йордан Николов: От туризъм се печели, ако се създаде продукт и се рекламира добре

Йордан Николов: От туризъм се печели, ако се създаде продукт и се рекламира добре

Актуално
Йордан Николов

В началото на април в Пловдив по инициатива на областния управител и областен координатор на ПП ГЕРБ Пловдив - град инж. Иван Тотев бе организиран благотворителен бал, средствата от който отиват за каузата Пловдив - най- старият град в Европа.

Каузата активно се подкрепя и от директора на Историческия музей Стефан Шивачев и трите Ротари клуба в града на тепетата.Пловдивчани разчитат на десетки милиони евро инвестиции в културен туризъм и десетки милиони приходи за десетилетия напред.

В същото време стана ясно, че турското правителство плаща на български журналисти да пропагандират като най- стар град в света - на 10 000 години, селището Чатал Хююк. Тази седмица световните, в т.ч. и българските медии бяха залети с информации за мегаполиси на над 5000 години край Йозконак в Кападокия. Тайнствена раса хобити строила многоетажни подземни градове от 15 хиляди до 50 хиляди жители. Очаква се с излизането на филма Хобитът мощен туристически поток да се насочи и към тази част на Турция.
Стара Загора е град с над 8-хилядолетна история и един от областните центрове на България с изключително богатство на културни и исторически паметници. Въпреки това, приходите от туристически такси в община Стара Загора за 2010 г. са били едва 175 160 лв. За сравнение, според великотърновския в. Борба, само от началото на 2011 г. до средата на април в община Велико Търново са събрани 107 000 лв. от туристически такси.
Само преди дни, пак в старопрестолния град, след откриването на VIII Международно туристическо изложение Културен туризъм 2011 зам.-министърът на културата, археологът Тодор Чобанов заяви: Четири-пет пъти повече приходи донася за България един човек с цел на посещението културен туризъм, отколкото обикновеният ваканционен турист.

 

Интервю с областния управетел на Стара Загора Йордан Николов:

- Г-н Николов, толкова богат град ли е Стара Загора, за да пренебрегне огромните приходи от културен туризъм?
- Не мисля, че Стара Загора е богат град в ракурса, който засягате. Сигурен съм, че тепърва има какво да покажем в сферата на културно-историческия туризъм... ПЛОВДИВ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО СТАР, ЗА ДА СТАНЕ СТОЛИЦА НА ТУРИЗМА. Макар че заместник-министърът на културата, археологът Чобанов, е пловдивчанин и имат неговата подкрепа. Работят сериозно. Например, по норвежката програма са взели милион и нещо за античния си център. Боли ме, че има откъде, а не се действа по най-добрия начин. Ето, по норвежката програма 2007- 2014 г. досега са използвани 40 милиона евро. ОСТАВАТ ОЩЕ 128 МИЛИОНА ЕВРО, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ НАСОЧЕНИ В НАШИЯ РЕГИОН Защото насочеността на тази програма е към екологията и културно-историческото наследство.
Аз от година и половина представям Неолитните жилища, включително и във Виена... Не може в главите на хората да се набие механично, че Стара Загора е на 8000 години, че оттук е тръгнала европейската цивилизация. Трябва по по- различен начин да бъде представен продуктът.

- Не декларативно, а да се осмисли, да се разтвори, да се разкрие, да се покаже атрактивно...?

- Точно така. Дано този проект, който Общината прави сега за Античния център, да спечели! Искрено се надявам и
ЗАТОВА БЪРЗАХ С АКТУВАНЕТО НА ИМОТИТЕ С АКТ ЗА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И ПРЕДОСТАВЯНЕТО ИМ НА ОБЩИНАТА И в същото време да не пропускаме възможността да направим интересни проекти за Неолитните жили ща, за други... - за да развием продукта за културно-исторически туризъм. Това, което го имаме направено в момента, не е достатъчно да привлече вниманието на хората.

- Оставаме във вчерашния ден?

- Разбира се. Водих тук специалисти, със зам.-министър Чобанов говорихме - влизайки, да речем, в музея Неолитни жилища, може би в една по-модерна сграда, с по-добра визия, с 3D-очила, ДА ВИДИМ КАК СА РАБОТИЛИ ХОРАТА, КАК СА МЕЛИЛИ ЗЪРНОТО, КАК ПЕКАТ В ТЕЗИ ПЕЩИ!

Хората искат атракция. Сега я няма. В световен мащаб от туризъм печелят тези, които първо са инвестирали достатъчно, за да направят интересен продукт, и оттам нататък инвестират в реклама.

- В този смисъл явно, че няма достатъчно богат град, страна, място по света, което да си позволи да пренебрегва културно-историческото си наследство и приходите от културен туризъм?

- Така е.

- Тогава защо старозагорският кмет Светлин Танчев, поставен на кметския стол от ГЕРБ, не подкрепя Вашите усилия за представянето на Неолитните жилища и първата европейска цивилизация пред света?

- Очаквам много повече от Общината. Виждате, че ПО НОРВЕЖКАТА ПРОГРАМА ОБЩИНА БРАТЯ ДАСКАЛОВИ СПЕЧЕЛИ ОКОЛО 250 000 ЕВРО ЗА РАЗКОПКИ. Не трябва да пренебрегваме и другите места в региона.
Може би в Стара Загора вниманието е концентрирано на други места? Може би в бюджета няма кой да акцентира? Може би хората, които го правят, мислят по друг начин за развитието на нашия град? Но аз мисля, че през следващите години, ако не се акцентира върху наследството, само ще губим. Ние го ИМАМЕ КАТО ДАДЕНОСТ, ИМАМЕ ГО ДОКАЗАНО КАТО ГОДИНИ Щ ОТ ОТТУК НАТАТЪК ОТ НАС ЗАВИСИ КАК ЩЕ ГО РАЗВИЕМ.

Преди дни бях при областния управител на Пловдив Иван Тотев. Той има идеята да направи срещи с туроператорски фирми, на които да представи продукт. Да речем, за три дни - идват туристите в Пловдив, на летището (иска да го развие), виждат в Пловдив какво има, идват в Стара Загора - Неолитните жилища, Музея на религиите (гордея се, че сградата на бившата Ески джамия ще се превърне в такъв уникален обект, въпреки мераците да бъде действащ мюсюлмански храм)..., ПРЕСПИВАТ В НЯКОЕ ОТ КУРОРТНИТЕ НИ СЕЛИЩА С ЧУДЕСНА МИНЕРАЛНА ВОДА, СПА ПРОЦЕДУРИ.
Старозагорските минерални бани, Павел баня, после Казанлък, после отиват в Търново.

- Интересна идея - за три дни да преминат на практика през Всички пластове на богатото ни културно-историческо наследство...

- Точно така. Това ни е идеята. Мисля, че ще се вземе под внимание и от кметовете на общини.

- Защо подкрепихте назначаването на Светла Димитрова за директор на Регионалния исторически музей, след като тя от години защитава тезата, че Стара Загора е град на 1900 години?

- Кой я подкрепи? Гласуването на комисията за конкурса е тайно, но съм сигурен, че е имало два гласа против кандидатурата...

- Мислите ли, че има някакъв смисъл да се наливат пари в Античния форум, ако Стара Загора се превърне в провинция на Пловдив - най- старият град в Европа, с неговите много по-импозантни Античен театър и форум?

- Всичко, което имаме, трябва да го развиваме, включително и Античния форум... ИМАМЕ СИ НАЙ-СТАРАТА ИСТОРИЯ, ИМАМЕ И АНТИЧНИЯ ФОРУМ - ТРЯБВА ДА ГИ РАЗВИВАМЕ.
Когато се направи продуктът, мисля, че хората ще си дават парите да го видят като атракция, да се докоснат до него, да го усетят. Споменахте за Турция, бях там предната седмица в почивните дни. Милиарди дават за реклама и милиарди печелят. Ходих в двореца на султаните в Истанбул. При осем каси, чакат по един час на опашка за билети. ВЛИЗАТ НАД 200 000 ДУШИ НА ДЕН! 20 ТУРСКИ ЛИРИ (10 ЕВРО) Е ВХОДЪТ. Наплив от туристи- видях японци, швейцарци, германци, австрийци, италианци, испанци, българи... Кога ние ще го направим това?

- Значи трябва да развиваме всичко, което имаме, но с ясна грижа за акцентите - не можем в Стара Загора да оставим уникалната праистория в сянката на античността...

- Да Аз ГОВОРЯ ЗА ЦЯЛОСТНО РАЗВИТИЕ В ЕДНА МОДЕРНА ДЪРЖАВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. В момента имаме възможност да кандидатстваме по различни програми, имаме възможност да усвояваме много пари.

- Като говорим за възможности, как ще коментирате думите на Светла Димитрова, изречени на организирана от Вас среща, Ние не можем да искаме един обект - Неолитни жилища, да го рекламираме, при условие, че там няма тоалетна, В която туристът да отиде. Три години да се записва да се направи тоалетна и да не се прави!? Един кенеф ли, прощавайте, е причината да се заличават над 6000 години история? Не е ли това подигравка с гражданите на Стара Загора?

- Светла Димитрова казва, че елементарното изискване за един такъв обект го няма. Това е едно от многото неща, които ги няма, тя го дава като пример. От толкова години вкарани ли са някакви пари там? ДОКАРАХА ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОРПУС, ПРЕДИ ТОВА МИНАХА, ОБРЪСНАХА ТРЕВАТА хигиенизираха малко... Така не става.

- Кой, според Вас, трябва да носи отговорност за пропуснатите ползи и моралните щети за подобно безродно поведение?

- По-важно е да погледнем напред. Във вашия вестник тече поредица, свързана с проекта ви Изпит за кмета - какви качества трябва да притежават кандидатите в изборите наесен. Трябва да бъде ясно за всеки от кандидатите в Стара Загора - за кмет, за общински съветници, че един от най-важните ни приоритети е да развиваме това, което имаме като културно-историческо богатство. Иначе няма да стане. Не направим ли нещо в рамките на следващите две-три години, НЕЩО, КОЕТО ДА ХВАНЕ ОКОТО, ДА ХВАНЕ ЖЕЛАНИЕТО НА ТУРИСТИТЕ ДА ИДВАТ -    закъсняваме, защото другите се развиват.

- Все пак, г-н Николов, не в бъдеще, а сега - не се ли чувствате некомфортно от поведението на Община и музей при условие, че влагате не само лични усилия, но и лични средства в рекламирането на областта и общината? Впрочем, издължихте ли се към издателите на списание You с обещанието да им подарите елитна кобила срещу подкрепа за историческо-културно- то наследство на Стара Загора?

- (усмихва се) Не съм си подарил животното на Милена Илиева (издател на сп.  You - б.а.), за да бъде отделено по-голямо внимание на историческо-културното наследство на Стара Загора. Направих го, защото ми СТАВА МНОГО ТРУДНО ДА ОТДЕЛЯМ ВРЕМЕ И ВСЯКАКЪВ РЕСУРС ЗА РАЗВИТИЕТО НА КЛУБА МИ ПО КОНЕН СПОРТ. Реших да си дам хубавите животни на хора, които обичат...

- ...хубавите животни.

- Да. В лицето на Милена видях човек, който наистина ще се грижи. Подарил съм вече около шест-седем животни на хора, за които знам, че ще ги обичат и ще се грижат за тях.

- На кого, ако не е тайна?

- Дал съм на една съдийка по конен спорт, която е във федерацията - имат някаква база, съвместна с бизнесмени, и имат нужда от коне. Дадох на един приятел, който ИМА ГОЛЯМА ФЕРМА И САМО КОН НЯМАШЕ В НЕЯ.
Дадох на един мой братовчед, който се препитава единствено с животновъдство, а му откраднаха коня... Звъня им, интересувам се как са животните, свидни са ми.

- Г-н Николов, отговорихте с плюс на втората част от въпроса ми за некомфортността, а на първата?

- Темата е много деликатна, нека сега да не коментираме конкретно.

Интервю: пише вестник Национална бизнес поща

Още новини