Начало Новини Актуално Йордан Николов, областен управител на Стара Загора: Безработицата в областта е сред най-ниските

Йордан Николов, областен управител на Стара Загора: Безработицата в областта е сред най-ниските

Актуално
Йордан Николов

Фирмите в региона на Стара Загора се справят успешно с кризата. Нямаше масови съкращения,  икономиката на региона върви добре. Факт е, че през последната година намаляха инвестициите в Старозагорски регион, но се работи за изпълнение на големи инфраструктурни обекти, казва Йордан Николов, областен управител на Стара Загора.

- Г-н Николов, отива ли си кризата от Старозагорска област с края на 2010 г.?

- Изминалата 2010 г. не беше лесна, както за българското правителство, така и за всички общини в страната, защото беше белязана от икономическата криза. При нас обстановката беше трудна, както и в останалите региони на страната. Не беше добро и наследеното от старото правителство. Тройната коалиция съобщи, че ни оставя 2 млрд. лв. бюджетен излишък, но след като се разплатихме, се оказа че имаме дефицит от 6 млрд. лв. Неразплатени задължения в размер на 100 000 лева имаше и в областна администарция Стара Загора.
Като цяло обаче фирмите в региона се справиха успешно с кризата. Нямаше масови съкращения,  икономиката на региона върви добре. Факт е, че през последната година намаляха инвестиците в Старозагорски регион. Убеден съм обаче, че с изграждането на автомагистрала „Тракия”, с успешното реализиране на проекта за изграждане на тунела под Шипка,  икономиката ще се развива с още по-бързи темпове.

- Кои бяха най-успешните инвеститорски проекти в областта през изминалата година?

- Един от големите инвестиционни поректи беше свързан с изграждането на MALL Galleria в Стара Загора. Това беше един съвместен проект на уважаваните старозагорски бизнесмени Евгений Спиров и Спиридон Спиров, съвместно с GTC Bulgaria. Инвестицията надхвърли 50 000 000 евро. Много важни за нашия регион са и направените инвестиции в областта на енергетиката. Не трябва да забравяме, че проектът ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово на стойност 1,2 млрд евро всъщност е най-голямата инвестиция на зелено в Югоизточна Европа. Към момента в ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово са открити 358 нови работни места. Не по-малко значение за региона имаше инвестиционната програма на Мини Марица-изток ЕАД за 2010 г., която беше в размер на 93,5 млн. лв.  Мини Марица-изток ЕАД спечели приза „Инвеститор на годината” в класацията на Българската минно-геоложка камара за 2010 г. Тук е важно да споменем и успехите на най-голямата топлоелектрическа централа у нас - ТЕЦ Марица Изток 2. Още през 2009 г. централата започна един от най-големите проекти в българската енергетика – рехабилитация на блокове от 1 до 6 и изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1, 2, 3 и 4. Проектът е на стойност 226 млн.евро, от които 191 мл.евро са осигурени от Японската банка за международно сътрудничество чрез държавно гарантиран заем, а останалите 35 млн. евро са чрез финансиране от Булбанк. Голямо значение за областта ни има и инвестицията в изграждането на вятърен парк „Ветроком” край Казанлък. Инвестицията е на Ветроком ЕООД - българско дружество, придобито от Алпик АГ, водеща енергийна компания в Швейцария. Тази инвестиция  надхвърли  164,2 млн.лв.

- Притиска ли ни безработицата в региона?

- В края на 2010 г. Старозагорска област излезе на второ място в страната по ниска безработица. Регистрираните безработни в областта са 6,93%. С по-ниска безработица е само Габровска област, без да се смята столицата София. По този показател изпреварваме областите Варна и Бургас, които в предходните години твърдо ни изместваха на четвърто място. Най-висока остава безработицата в Николаево и Братя Даскалови - съответно 22,92% и 20,02%.

- На какъв етап са изграждането на втора лента на подхода към автомагистрала Тракия и проекта за изграждане на тунела под Шипка?

- Искрено се надявам втората лента на подхода към АМ Тракия да бъде факт до края на годината. В агенция „Пътна инфраструктура” има лека актуализация на проекта, приет преди три години. Скоро ще бъде приет парцеларния план, оттам нататък предстои оценка на имотите по магистралата и отчуждаване. Считам, че до края на следващата година ще бъде ясно по коя програма ще бъде инвестиран и тунела под Шипка. ЕС е на мнение, че този обект трябва да бъде финансиран, защото е стратегически, както за България, така и за връзката с другите държави. Проектът за тунел под Шипка е приоритет на Правителството и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Създаден е работен проект, междуведомствена работна група и комитет по наблюдение на дейността й, приета е план карта за осъществяване на всички процедури, свързани с устройството на планиране.

- Кои ще бъдат акцентите в работата ви като областен управител през тази година?

- За мен ще бъде приоритет всичко, което е свързано с политиката на правителството. Ще се стремя  да завършим успешно проектите в областна администрация по програма „Административен капацитет”. Приоритет за мен и през следващата година ще бъде работата с общините, ще следя внимателно и работата на общинските съвети в региона.

Интервюто е публикувано във вестник Пари

Още новини