Начало Новини Актуално Йордан Николов иска списък с незаконните постройки в област Стара Загора

Йордан Николов иска списък с незаконните постройки в област Стара Загора

Актуално

Областният управител Йордан Николов очаква в скоро време от Регионална дирекция "Национален строителен контрол" да му бъде предоставен списък на незаконните постройки на територията на Старозагорска област, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Николов е припомнил за голямото земетресение в Турция преди години, което предизвика срутване на стотици некачествено построени домове и довело до големи човешки загуби. Областният управител е сигнализирал и за социалния проблем в Раднево, където бяха съборени къщите на 34 ромски семейства и повече от година вече те чакат старта на общински проект за строителство на новите им домове.
Това стана в дискусия, последвала представянето на новата Рамкова програма за интегриране на ромите в обществото, от националния координатор на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015" Милен Миланов по време на второто заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси - Стара Загора.
Според Миланов политиките за ромите трябва да станат част от регионалните политики, а полезните местни практики да бъдат имплицирани в тях. Той съобщи още, че 3% от средствата на Европейския фонд за регионално развитие могат да бъдат усвоявани от новите страни-членки целево за облагородяване на кварталите и жилищата на ромите.
В заседанието участваха още Ахабни Башян - държавен експерт в секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, шефове на областни и регионални структури, заместник-кметове на общини в областта.

Още новини