Начало Новини Актуално Инвестиция от 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище ще разкрие над 100 работни места

Инвестиция от 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище ще разкрие над 100 работни места

Актуално

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри нов логистичен център на стойност 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище. Новопостроената транспортно-логистична база е на площ от 40 дка и ще разкрие над 100 нови работни места. Десетки компании вече избраха Индустриална зона - Божурище за развитие на своя бизнес и това е ясен знак за нас, че тук те са намерили отлични възможности за своите икономически инициативи, каза министър Стоянов при откриването.

Само за настоящата година в Индустриална зона - Божурище са стартирали 11 нови проекта на стойност близо 100 млн. лева, посочи министърът. По думите му за последното десетилетие инвестираните средства в зоната от български и чуждестранни компании са над 611 млн. лева, а 2/3 от територията ѝ са вече заети. Правилното управление на индустриалните паркове е изключително успешен инструмент за привличане на инвестиции и генериране на икономически растеж в цели региони, допълни още Никола Стоянов.

Икономическият министър посочи, че се работи по изцяло нов подход за развитие индустриалните зони, а заложените средства за нови локации само по Плана за възстановяване и устойчивост са над 200 млн. лв. Чрез активна работа с европейските програми можем да увеличим възможностите и това е една от целите за нашия екип, коментира Стоянов.

Логистичният център на компанията Транспрес е изграден на площ от 40 дка и разполага с най-съвременно оборудване за обработка на товари без аналог в страната. Капацитетът му е до 15 000 палета на денонощие и над 4 млн. палета на година. Той разполага с 60 рампи за едновременна обработка на камиони и с първата на Балканите поточна линия за палетни пратки.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов, председателят на Съвета на директорите на НКИЗ Андреана Премянова, председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов и др.

Още новини