Начало Новини Актуално Инвестициите в община Стара Загора – колко и докъде?

Инвестициите в община Стара Загора – колко и докъде?

Актуално
инвестиции Стара Загора

Едва 500 000 лева от инвестиционната програма на община Стара Загора са усвоени преди началото на строителния сезон. Общо за строителство и инвестиции бюджетът за 2011 г. предвижда 16 милиона лева. Близо 8 млн. лева от тях са предвидени за облагородяването на кв. "Железник", което обаче ще се забави заради обжалване на обществената поръчка.

За средствата, процедурите и сроковете на инвестиционната си програма се отчете заместник-кметът проф. Димитър Динев.

"Реконструкцията на кв. "Железник" ще се забави до месец и половина заради обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнители", съобщи проф. Димитър Динев, ресорен заместник-кмет. Той уточни, че става въпрос за жалба на един от участниците срещу фирмата, която е спечелила частта за ремонт на улици и тротоари на стойност над 5 млн. лв. Обжалването е с мотив, че комисията е подведена от страна на спечелилия кандидат относно изпълнения обем от строителни работи, които е посочила в документацията.
"Има законова възможност ремонтът да започне, независимо от обжалването, но ако то се окаже основателно, предвидената санкция е 10% от цялата сума на поръчката - в случая 500 хиляди, така че ще изчакаме решенията на КЗК и Административния съд", уточни проф. Димитър Динев.

В случай че жалбата е основателна процедурата се връща на етапа, в който е установено нарушението. Въпреки това заместник-кметът няма притеснения за сроковете, защото краят на проекта е през юли 2012-а, което означава, че строителните дейности трябва да приключат най-късно до април догодина. Той е оптимист, че облагородяването на кв. "Железник" може да започне в рамките на мандата на настоящата администрация. Подобна съдба очаква и втората част от ремонта на Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора, ако до 17 юни някой обжалва решението за избор на изпълнител. Проектът се финансира от „Красива България“ и е за 470 хиляди лева, от които 100 хиляди са общински средства, и е за подмяна на настилката и електрическата инсталация, боядисване и вътрешен ремонт в стаите, монтаж на енергоспестяващи осветителни уреди. Втората част на ремонта се наложи, след като Общинската администрация загуби част от сумата по проект заради неспазване на сроковете, поставени от финансиращия орган.
147 обекта ще ремонтира Общинската администрация през този сезон с 16 млн. лева, в това число и 8-те милиона по проект за кв. "Железник". Работи се по покрива и дограмата на Трето основно училище, на което Общинският съвет отпусна 230 хиляди лева, които обаче събра от други пера, включително и намалявайки средствата на други учебни заведения. До това решение се стигна, след като учители и родители на деца от Трето основно училище „Кольо Ганчев“ събираха подписки и протестираха срещу лошите условия в сградата. До 10 дни ще бъдат отстранени и грешките от некачествения ремонт на Осма детска градина - за сметка на изпълнителя. През лятото пък четири детски градини ще затворят врати, за да бъдат обновени за 210 хиляди лева.

440 хиляди от предвидените 600 хиляди за  четвъртокласната пътна мрежа вече са похарчени, за да се закърпи пътят от с. Калояновец до Стара Загора. Предстои да се премахнат опасни скали над пътя за с. Люляк и да се ремонтира частично пътното платно. Два нови светофара на обща стойност 140 000 лв. ще бъдат поставени на кръстовището на ул. „Ген. Столетов“ до МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и на бул. „Руски“ и ул. „Августа Траяна“.
"С 500 хиляди лв. тротоарите ще бъдат закърпени на места в централната част на града и ще бъдат поставени нови. Все още няма плащане по проекта, с който се ремонтира пътят от с. Калояновец до с. Ловец, текат финансовите проверки", каза още заместник-кметът проф. Димитър Динев. Междинното плащане не е получено заради забележки от страна на контролиращия орган, които, според него, са отстранени. Все още обаче няма официално потвърждение на този факт.

На твърденията на общинските съветници от ПП „Нова сила“, че проектът е обект на разглеждане от страна на прокуратурата, той отговори, че няма такава информация и няма да коментира, преди да приключат всички проверки.
С 400 хиляди лева от общинския бюджет ще бъде включена новата канализация на кв. "Кольо Ганчев" с пречиствателната станция до края на лятото. Газифицирани са учебни и обществени сгради в кв. "Железник", както и Осма детска градина. 15 милиона са отпуснатите по воден проект средства за канализация на части от кварталите "Кольо Ганчев" и "Лозенец", кв. "АПК" и около СБА. Кв. "Дъбрава" остава извън този проект с мотив, че го обитават едва 24 домакинства.
Очаква се обявяването на нова обществена поръчка за осветлението на стадион „Берое“, след като изтече срокът за обжалване на заповедта на кмета, с която се прекратява първата.

"Това ще забави процеса с не повече от месец", категоричен е проф. Димитър Динев. Новата процедура ще бъде с по-занижени изисквания, защото при първата се оказа, че нито една от фирмите участнички не отговаря на критериите. Те са определени от спонсора, който заместник-кметът не пожела да назове. Стремежът на Общинската администрация е да получи най-доброто и желанието на спортните среди да се постигне максимално качествена телевизионна картина. Стойността ще бъде малко под 1 милион лева, обяви проф. Димитър Динев.

Информация: вестник Новината

Още новини