Начало Новини Актуално Инвестициите в изграждането на жилища ще са оскъдни. Строителството се съживява от лятото на 2010 г. заради магистралите

Инвестициите в изграждането на жилища ще са оскъдни. Строителството се съживява от лятото на 2010 г. заради магистралите

Актуално

Съживяването в строителния сектор ще започне от средата на следващата година. Това прогнозира Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Оптимизмът се основава на факта, че вече е създаден ред и има добра връзка между бизнеса и правителството, коментира Бойков. Изминалата година бе много тежка за отрасъла и от юли по-голямата част от строителните фирми не работят, добави той.

Повечето строителни компании свързват надеждите си с инфраструктурните проекти и по-точно с трите магистрали - "Люлин", "Марица" и "Тракия", които трябва да бъдат завършени до средата на 2012 г., каза още Бойков, цитиран от вестник Монитор. От друга страна, едно подобно раздвижване в отрасъла неминуемо ще доведе до приток на частни инвестиции в строителството, прогнозира той.
При изграждането на жилищата пазарът е много слаб и там конюнктурата е на нивото отпреди 3-4 години, каза още шефът на камарата. В този сектор ще се градят главно обекти по специална поръчка. Едва ли ще има инвеститори, които да се наемат да градят големи кооперации, както по време на бума на пазара. Причината е в слабото търсене, а в същото време предлагането е много високо. Кризата нормализира цените на жилищата за разлика от преди година-две, когато те бяха прекалено високи. Очаквам през следващата година делът на жилищното строителство да е под 40% и да продължи да пада, прогнозира Бойков.
Според изпълнителния директор на Камарата на строителите в България има шансове и работниците, които се върнаха у нас от Западна Европа, по-бързо да намерят отново работа в чужбина. Причината е, че в тези страни кризата ще си отиде по-бързо, а и винаги там се изпълняват големи инфраструктурни проекти.
Наши фирми обаче няма да търсят поръчки в големите страни от ЕС, защото у нас има достатъчно работа, ще се градят три магистрали и други обекти, за които се чака финансиране от Евросъюза.
От друга страна, българските компании не са достатъчно подготвени да работят там, каза Бойков. Все още не са на този стандарт. Въпреки това строителните ни фирми натрупаха опит и се надявам, че наша компания или консорциум от български предприемачи ще успее да спечели търга за "Тракия", уточни той.

Още новини