Начало Новини Актуално Инвестициите в екология определят бъдещето на Марица-изток

Инвестициите в екология определят бъдещето на Марица-изток

Актуално

ТЕЦ AES Гълъбово

Бъдещето на енергийния комплекс Марица-изток е свързано не само с изграждането на нови мощности, но и с инвестиции в екологията. Проблемите, свързани със замърсяването на въздуха от централите, от години вълнуват не само специалисти, но и гражданите в региона.

По-големите ангажименти за ограничаване на емисиите парникови газове, поети от Европейския съюз, ще определят до голяма степен бъдещата политика на централите. Мерките за ограничаване на емисиите на парникови газове ще имат решаващо влияние върху развитието на енергетиката.

Според европейските регулации за търговия с емисии от 1 януари 2013 г. централите за ток от въглища трябва да купуват чрез търгове всичките си необходими квоти. България е сред държави като Кипър, Чехия, Полша и Румъния, които са зависими от въглищата и затова имат право на дерогация - временно или частично изключение от правилото за търговете.

България вече внесе искане за дерогация в Европейската комисия и поиска максимално възможно количество квоти – за 70% от годишните емисии. Получаването на безплатните квоти е обвързано с инвестиранe на спестената сума в модернизация на горивните инсталации. ТЕЦ Марица Изток 2 предвижда инвестиции от 121 млн. лв. за това.

От дерогация са се отказали ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово. Те ще участват в търгове, организирани от държавата, или в обединение на държави членки в ЕС. С набраните средства правителството е длъжно да прави инвестиции в енергийна ефективност и други мерки, щадящи климата.

От ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 вече обявиха, че ще инвестират 28 млн. лв. мерки по опазването на околната среда. Парите ще бъдат дадени за внедряване на технологии за улавянето на азотните окиси и за намаляване на праховите частици, резултат от производствената дейност на централата. Според екоминистър Нона Караджова пък ТЕЦ AES Гълъбово е единствената централа у нас, която покрива всички изисквания за екологична експлоатация и е пример за инвестиция в съответствие с принципите на устойчивото развитие. Проектът е съобразен не само със сега действащите нормативни изисквания, а и с директивите на ЕС за нови индустриални замърсявания, които влизат в действие от 2017 г.

Изграждането на нови мощности също е един от факторите за бъдещето на комплекса. Идеята за построяване на два блока в ТЕЦ Марица Изток 2, за която се говори от дълго време набира скорост. Предвижда се изграждането на два нови блока с обща мощност 500 мегавата. Според икономическия министър Делян Добрев, строителството може да стане по два начина - първият е чрез кредити, които централата да вземе, но това е много рисков вариант. Вторият е чрез отделяне на 5-и и 6-и блок в отделно предприятие, в което да бъде включен и стратегически инвеститор.

Информация: вестник Новината

Още новини