Начало Новини Актуално Интереси, различни от медицинското обслужване, пречели за обединението на двете болници

Интереси, различни от медицинското обслужване, пречели за обединението на двете болници

Актуално

"Антагонизмът между лекарите от Университетска болница (УМБАЛ) и МБАЛ "Киркович" е като Годо - всички говорят за него, но аз никога не съм го виждал. Огромният процент от тези хора, които работят в МБАЛ, са мои състуденти, били са наши специализанти. Неформалната комуникация е страхотна.

Когато имаме проблеми, звъним си по телефоните и ги решаваме. Аз мисля, че има интереси, които са различни от чисто медицинското обслужване и те касаят единици като личности. Голяма част от тези личности също са завършили нашия университет. А хората, които говорят срещу собствената си алма матер, е проява на много лош вкус според мен." Това отговори доц.д-р Александър Юлиянов на журналистическото питане на "Старозагорски новини" има ли антагонизъм между работещите в двете големи болници на Стара Загора, които според министърката на здравеопазването д-р Анна-Мария Борисова трябва до 25 юли т.г. да вземат решение за сливане. Доц.Юлиянов обаче не отговори на конкретния ни въпрос за какви точно интереси става дума.

Като "смешен страх" той определи притеснението на част от работещите в МБАЛ "Киркович", че ще останат без работа, ако двете болници се обединят. "Според мен със сигурност хора ще останат без работа, ако обединението не стане факт", изрази мнение доц.Юлиянов. На питането ни дали всички халибитирани лекари ще си запазят работните места при едно бъдещо обединение, доцентът изрази увереност, че и нехабилитираните лекари, а и всички мед.сестри ще си запазят работата заради недостига на кадри. И допълни, че кадровата оптимизация в УМБАЛ е била направена преди 2 години, когато са били съкратени 72-ма души.

По време на вчерашния брифинг стана известно, че Медицинският факултет към ТрУ и УМБАЛ работят за обединението на двете болници от миналата година. До вчера обаче между ръководствата на УМБАЛ и МБАЛ "Киркович" не е имало разговор в изпълнение на заръките на министър Борисова. Според декана на МФ доц.Мая Гълъбова, обединител трябва да е ръководството на политическата партия, която управлява в момента, или водещи политически фигури в областта, пише вестник Старозагорски новини.
За пореден път от МФ и УМБАЛ изразиха категорично мнение, че ако двете здравни заведения не се обединят, в Стара Загора няма да има високотехнолигична болница. На журналистическо питане, какво все пак представлява такава болница, участниците в брифинга споделиха, че за такава няма дефиниция и никое законодателство не я регламентира.

Всеки един министър, който оглави МЗ, започва да говори за реформи, но винаги от краката за главата. Тоест вместо да бъде разбит монополът на Здравната каса, за да бъде  осигурено допълнително финансиране на българското здравеопазване, се започва я със закриване на болници, или със сливането им. Сега водевилът отново се ентва, този път напудрен с някакви високотехнолични болници, които щели да бъдат изградени с европейски пари. В  развита Европа всички болници се водят високотехнологични, но не защото са се обединили, а защото политиците там отдавна са открили начин да се набират пари за здравеопазването, извън регламентирания държавен бюджет. А у нас... Вместо политиците ни да инициират антимонополни реформи, сеят скандал след скандал, а проблемите се прехвърлят от болната глава на здравата.

Още новини