Начало Новини Актуално Интересът за концесии в България означава, че излизаме от кризата

Интересът за концесии в България означава, че излизаме от кризата

Актуално
Щерьо Щерев

Най-голям е интересът за концесионни договори, към строителните и скално-облицовъчните материали. По-малко са за твърдите горива - въглищата. За нефт и газ концесионните договори и намерения са известни, казва Щерьо Щерев, държавен инспектор в дирекция Природни ресурси и концесии към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Ексдиректорът на Мини Марица-изток ЕАД инж. Щерьо Щерев е роден на 24 юни в Стара Загора. Завършва първия випуск на ПГ по електротехника Г. С. Раковски. След това завършва Минно-геоложкия университет, специалност Разработка на полезните изкопаеми. Има две професионални специализации в чужбина. Женен, с двама сина и внучка Яна, с която празнуват заедно на 24 юни: дядото - рожден ден, а внучката - имен ден.

- Инж. Щерев, с какво се занимавате в момента?
- С процедурите по даване на концесии за добив на полезни изкопаеми.

- Има ли засилен интерес към концесии у нас?
- Тази година се сформира обединена дирекция Природни ресурси и концесии, в която се включиха специалисти от съответните дирекции от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и от Министерство на околната среда и водите. Получихме стотици заявления за концесии от 2000 година досега, работата по които е започнала, но не е завършена. Просто сме затрупани с огромен обем работа. Независимо че се обединиха усилията на хора от трите министерства, истината е, че НЕ ДОСТИГАТ СПЕЦИАЛИСТИ, ЗА ДА СЕ РЕШАТ СЛУЧАИТЕ В КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ. Първият етап е да се придвижат разрешенията за търсене и проучване на подземни богатства в заявените площи. Вторият е при направени търговски открития на подземни богатства да се заяви желание и да бъдат сключени концесионни договори.

- Кои природни изкопаеми привличат най-сериозен интерес?
- В момента най-голям е интересът, ако съдим по броя подадени заявления за концесионни договори, към СТРОИТЕЛНИТЕ И СКАЛНО-ОБЛИЦОВЪЧНИТЕ МАТЕРИАЛИ. По-малко са за твърдите горива - въглищата. За нефт и газ концесионните договори и намерения са известни, включително нашумялата концесия за шистовия газ с американската компания Шеврон. Дано да излезе наистина в очакваните количества, защото това би решило проблемите на страната със задоволяване на потребностите от природен газ... Аз се надявам, че интересът в тази област означава, че ИКОНОМИКАТА НИ ИМА ВЕЧЕ РАСТЯЩА НУЖДА ОТ РЕСУРСИ т.е. икономиката се задейства и излизаме от кризата.

- Концесионни договори за добив на инертни материали чрез заобикаляне на закона за ОВОС бунят духовете непрекъснато, заради унищожаването на природата. Има ли начин и в момента да се заобикалят стандартите?
- Към новата дирекция имаме специално създаден отдел за контрол на изпълнението на концесионните договори, включително ТЕКУЩИТЕ МЕРКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА за рекултивация на земите след минните действия и т.н. Това е много важен въпрос и компромиси не бива да има, защото едно от най- големите богатства на страната ни е именно природата, чистата среда.

- Липсва ли Ви работата в Марица-изток?
- Определено. РАБОТАТА В ЕНЕРГИЙНИЯ КОМПЛЕКС МИ НОСЕШЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ВЕДНАГА, НА МОМЕНТА ДА ВИЖДАМ РЕЗУЛТАТА. Това е изключително мотивиращо за човек като мен. Проектната дейност е творческа дейност, но резултатът ще бъде факт след много, много време. Няма го докосването до конкретното постижение.

- Инж. Щерев, имате ли хоби - нещо, което Ви помага да отдъхвате, нещо, което Ви радва?
- Да, цветята. ОБИЧАМ МНОГО ЦВЕТЯТА, КОИТО ЦЪФТЯТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ, например сакъзчето. Запалих се по тях, виждайки ефекта от засаждането им в градска среда в редица европейски градове. Балконите на жилището ми в София са целите в саксии с цъфнали сакъзчета и петунии. Петуниите също са любими на цялото ми семейство не само заради цветовете, но и заради специфичния нежен аромат вечер.

- За почивка през лятото ще остане ли време?
- Почивката ми ще е свързана с малко повече внимание и грижа за майка ми в Стара Загора - за нея се грижи основно сестра ми, но през лятото и аз ще се включа поне за малко не само да я отменя, но и ДА СЕ ПОРАДВАМ НА КОМПАНИЯТА НА МАЙКА МИ, КОЯТО Е ВЕЧЕ НА 90 ГОДИНИ. Ще се радвам и на Стара Загора. Това е любимият ми град - чист, красив. Понякога ми е мъчно, че не живея в него. Възприемам старозагорци като близки - много ги харесвам, обичам да вървя по старозагорските улици, да срещам съученици, колеги, приятели.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини