Начало Новини Актуално Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов

Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов

Актуално

Клуб Отворено общество в партньорство с Къща музей Яворов стартират проект Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов. Проектът цели да въведе интерактивен екскурзовод в Къщата музей Яворов, като по този начин създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на литературния феномен. Проектът ще се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - Ти и Lidl за по-добър живот, който се изпълнява в партньорство с Фондация Работилница за граждански инициативи и Български дарителски форум.

Иновативното общуване чрез дигитални технологии е истинско предизвикателство за музейните институции. Интерактивната практика ще освежи съществуващата експозиция, ще удовлетвори интересите на различните публики, ще обогати традиционното наследство на музея в Чирпан и ще донесе икономически ползи за общността. Моделът беше вече успешно приложен в музеите на ЛХМ Чудомир в Казанлък и Къщата музей Гео Милев в Стара Загора, казват от екипа, който работи по проекта.

Експозицията на Къщата музей Яворов ще бъде допълнена с един нов емоционален щрих. Сензорен дисплей ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини. Той ще въвлича активно посетителите. Проектната реализация внася и нещо непознато - използването на дигиталните възможности за ангажиране на вниманието и привличането на качествено нови публики. Впечатлено от невероятната атмосфера на дома на поета, младото технологично поколение ще бъде привлечено от възможността да избира информация само с едно докосване на тъч скрийна. И всичко - изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора и по-възрастни ценители.

Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература. Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен с невероятни събития още от самото му раждане, до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори.

В съответствие с естетическите възгледи на твореца, интерактивният екскурзовод ще разкрие необятната поетична Яворова вселена в няколко съдържателни фрагмента:

  1. Кратък филмов разказ за Яворов. Филмовият разказ за Яворов ще внесе нов, атрактивен щрих към досегашната дейност на музея.
  2. Музите на Яворов: *Мина Тодорова; *Лора Каравелова; *Дора Габе. Любовта и към трите жени в живота на поета прераства в мечтата за света, в негов храм, в който ще съхрани красивото, светлото, чистото в човека. Като истински трагичен образ, творецът винаги се стреми към недостижимото.
  3. Македония в сънищата на Яворов - писма, текстове и стихове. Единствената, вечната и най-голяма любов на Яворов остава Македония.
  4. Стихове (визуализация на оригиналите + гласове). Всяко негово произведение ни докосва и се запечатва в съзнанието ни, кара ни да искаме да четем още и още от творчеството му. Той е от онези личности, чиито произведения, променят тотално българското литературно мислене и налагат един нов, напълно различен начин на писане.
  5. Интерактивен албум (всички ценни снимки от живота на Яворов) - детство, юношество, семейство, приятели…

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София - криейтив компания с професионалисти от много висок клас, уточни ръководителят на проекта Лена Драголова.

Всички икони на сензорния дисплей ще имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика. Интерактивната комуникация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности. Проектът ще привлече и нови публики от други градове и чужбина, ще изведе Къщата музей Яворов към международната културна сцена.

Сензорната инсталация ще бъде оформена модерно и атрактивно и се очаква да бъде открита през есента на 2022 г.

Още новини