Начало Новини Актуално Интеракт клуб - младите добротворци на Стара Загора

Интеракт клуб - младите добротворци на Стара Загора

Актуално

Интеракт клуб - младите добротворци на Стара ЗагораМладите добротворци от Интеракт клуб - Стара Загора, които са част от голямото семейство на Ротари, организират и провеждат редица кампании в помощ на хора в неравностойно положение. Членове на Клуба разказват за своите проекти и споделят емоциите, които им носят добрите дела и са насочени предимно към дейности с децата.

В днешно време България може да се похвали с много млади и дейни хора, мотивирани да правят добро, което е толкова необходимо - разказва Боряна Петрова. - Едни от тях ги обединява програмата за младежи на Ротари - Интеракт. На първо място, какво е Ротари? Ротари е организация на бизнесмени и професионалисти, обединени в световен мащаб, които служат в хуманитарната сфера, насърчават високите етични норми във всички професии и спомагат за изграждането на добрата воля и мира по света. Същата цел преследваме и ние - Интеракт клуб - Стара Загора.

Тази година един от нашите проекти беше да видим щастието в очите на децата от Помощно училище Любен Каравелов. За целта ги посетихме там, където те прекарват целия си ден. Поднесохме им играчки, а те ни дариха с хиляди усмивки и мили думи.

В началото организирахме училищен базар в ГПЧЕ Ромен Ролан, чрез който финансирахме проекта. Опитахме се максимално да дадем отзвук за инициативата, за целта, която гоним, за това как всички сме хора и колко нужно е да подадеш ръка. Ние сами приготвихме разнообразие от сладкиши, с които подсилихме хормона на щастието на нашите съученици, учители и гости в училище. На базара всички бяхме притеснени дали ще е успешен, но минути по-късно, виждайки прииждащите групи ученици, притеснението ни отстъпи място на очарованието. Всички бяхме впечатлени от това, колко присърце учениците взеха кампанията и помогнаха за успеха ѝ.

Помощно училище Любен Каравелов - Стара Загора

Като фотограф на събитието се опитах да уловя всички положителни емоции, на които бяхме свидетели. Надявам се, Клубът ни да е все така проспериращ и подкрепян, тъй като обществото винаги ще се нуждае от малко добро, сподели впечатленията си Александър.

Усърдната ни и екипна работа даде резултат. Клубът ни беше все по-близо до благородната цел, за която събрахме толкова много хора в един обикновен ден. Минута след удрянето на училищния звънец станахме свидетели на опустошителния благотворителен глад. Всички влязохме в роля на търговци и за час масите, отрупани с вкусотии, се изпразниха. Горди и удовлетворени от изпълнението на задачата, всички интерактори с усмивки се поздравихме за успеха, разказва Теодора - президент на Интеракт клуб - Стара Загора.

Проектът се развиваше повече от успешно. Клубът беше още по-ентусиазиран за следващата стъпка към доброто. Със събраните средства от постижението на базара закупихме всичко необходимо за децата от Помощното училище. Моментът, в който осъзнах, какво прави целият Клуб за децата от училище Любен Каравелов, беше когато купувах последните пособия за тях. Навън беше ужасно студено, валеше сняг и аз обикалях, за да намеря най-доброто за децата. Докато пътувах с таксито, шофьорката ме попита какво правя, защо излизам в това лошо време и след като и разказах за нашата инициатива, тя беше очарована, че младите хора се интересуват и грижат за останалите. Нейните думи бяха: Не знаех, че още има такива млади хора. Много се радвам за вас, сподели и Боряна.

След цялото вълнение около подготовката за инициативата дойде и съществената част, а именно да посетим училището. Отидохме да поднесем всички закупени неща за децата, но това беше най-малкото, което можехме да направим. За нас беше важно те да се почувстват значими, обичани, заобиколени от внимание и интерес от наша страна за техния живот. Когато дойде моментът да вляза в училището изпитвах страх да не се разстроя от тежкия живот, който водят, и да съпреживея съдбата им, да проявя слабост. Не можех да скрия сълзите си, когато всяко едно дете идваше да ми благодари и ми стискаше ръката. На път за тръгване едно момиченце се спря при нас и каза: Снощи аз ви сънувах. Сънувах,че идвате… Не мога да опиша с думи чувствата си в този миг, но радостта и надеждата в очите на това дете няма да забравя никога, каза Ирена.

Така всеки един от нас по различен начин изживя инициативата и това, което сторихме. Всички ние изпитахме смесени чувства, но бяхме обединени от каузата, от чакащите ни деца, които с нетърпение очакваха новите запознанства, и не на последно място подаръците, които щяха да получат. Още като чуеш помощно училище те побиват тръпки. Бяхме предупредени , че обстановката е подтискаща. В началото изпитвах страх да не се разплача в училището. Нищо подобно. При нашето посещение видях едни страдащи лица, които въпреки всичко се борят, а нашето присъствие им донесе голяма радост. Те изразиха радостта си по един по особен начин, техния начин. Учителките ни обсипаха с благодарности. В такъв момент няма как да не се почувстваш удовлетворен и мотивиран. Радвах се, че нашата помощ, макар и не толкова мащабна, беше толкова значима, тъй като допринесе за усмивките на тези дечица и върна надеждите за добродетелство у хората, разказа Роси.

Доброто не трябва да се изчерпва само с едно дело! Доброто е заложено във всички нас и когато го проявим, ние сме във връзка със съзнанието на всички хора. Човещината е най-важна и тези проекти, които нашият Клуб организира, са не само да научат нас, а и да покажат на всички хора, че най-важното е да си съпричастен и отговорен. Пламъкът, който ние всички имаме в себе си, искрата, която носим, винаги ще ни води към по-доброто, по-значимото и ще ни направи достойни хора, категорични са членовете на Интеракт клуб - Стара Загора.

Още новини